ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Cyperns kamp för att hindra kollaps

Anders Göransson · 21 Mar 2013
Uppdaterad 21 Mar 2013
Landet rör sig allt snabbare mot en ekonomisk kollaps.

Landet rör sig allt snabbare mot en ekonomisk kollaps. Foto: Petros Giannakouris/AP


Tiden rinner i väg för Cypern. Efter att landet sagt tvärt nej till euroländernas hårda villkor för nödlån tycks nu hoppet stå till ryska pengar.

klar

Artikellänk är kopierad

Det cypriotiska parlamentets beslut i tisdags kväll att stoppa engångsskatten på banktillgångar var populärt bland Cyperns sparare – men gör samtidigt att landet rör sig allt snabbare mot  en ekonomisk kollaps.

– Den nuvarande ytterst osäkra situationen är mycket skadlig, särskilt för Cyperns befolkning, och måste lösas så snart som möjligt, sa Europeiska rådets ordförande Herman van Rompuy.

I går vidtog en intensiv jakt på alternativa sätt att skrapa ihop de 5,8 miljarder euro som kreditgivarna begär för att bevilja Cypern det nödlån på 10 miljarder euro som ska rädda landet från att tvingas ställa in betalningarna.

Den cypriotiske finansministern Michalis Sarris befann sig i går i Moskva för att förhandla om att förlänga gamla ryska lån på 2,5 miljarder euro – men även att få ta nya lån. 

Enligt uppgifter i ryska medier kan nya lån bli aktuella – mot att ryska företag får andelar i Cyperns olje- och gasfyndigheter, uppger AFP.

Samtidigt undersöks möjligheter till andra, interna lösningar. Enligt Di.se skriver den grekiska tidningen Kathimerini om planer på att använda medel från statens pensionsfond för att rekapitalisera bankerna. Samtidigt ställer den cypriotiska ortodoxa kyrkan, som är landets största markägare, sina tillgångar till förfogande för att förhindra ekonomisk kollaps, enligt ett uttalande från ärkebiskopen i går.

Sveriges finansminister Anders Borg understryker att en lösning brådskar.

– Man har ungefär en vecka på sig, säger han till TT.

Han beskriver läget för Cypern som mycket svårt.

– Man har i princip bara finanssektor och stränder att erbjuda. Och nu är bankerna på väg att stängas. Det är klart att det är en tuff situation.

Banker i Cypern fortsätter att hålla stängt torsdag och fredag uppger en regeringstjänsteman till Reuters. Bankerna har hållits stängda som en konsekvens av den ekonomiska krisen och politiska problemen med ett stödpaket.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro