ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Cyrano – Göteborgs bästa pizza

Carl Reinholdtzon Belfrage · 13 Dec 2012
Uppdaterad 13 Dec 2012

Foto: Henrik Brunnsgård


Undvik allt som inte är pizza på Cyranos restauranger. För trots att de är del av en kedja finns kärleken till råvaror och pizza kvar.

klar

Artikellänk är kopierad

Stans bästa pizza.
Stans bästa pizza.

Det är inte så lätt att tillhöra en kedja av restauranger. Det är detsamma som att säga adjö till alla fina beskrivningar som ”exklusivt”, ”unikt” och ”okommersiellt”. Det går liksom inte att få in dessa epitet när man ingått det djävulska avtalet att tillhöra en stor grupp på pricken likadana restauranger med samma namn. Det är naturligtvis McDonalds fel alltihop. Och i dessa tider blir följaktligen det hippaste som finns den totala motsatsen – en enslig liten lappkoja uppe i Jämtland som lyssnar till namnet Fäviken. Det är där vi och gastronomin står idag. En hippie som bor i en koja i skogen och jagar änder eller en skogsmulle som samlar sav från träd för att senare reducera resultatet till sirap är vad som får oss foodies att gå igång. Försök inte ens nämna ordet ”restaurangkedja”. Vi slaknar vid första stavelsen. Well, med detta sagt, jag har hittat ett viagra – en kedja som får mig knäsvag. Jag pratar om Cyrano, denna franska lilla pärla, utspridd över Västra Götaland i allmänhet och Göteborg i synnerhet. Jag besöker Cyrano på Viktoriagatan ett par gånger. Första besöket: pizzan Roxanne med tomat, ost, mozarella, parmaskinka och pesto är helt jävla magisk. Vedugnsbakad med en perfekt spröd som spelar i total harmoni med de fina, färska, saftiga ingredienserna. Besök 2: pizzan 3 Fromages med tomat, chevre, roquefort och mozarella. Fin balans där varje ost kommer till tals, men inte alls lika komplex och balanserad som Roxanne. Besök 3: pizzan Cyrano med tomat, ost, skinka, paprika, oliver, ägg och créme fraiche. Bra råvaror, krispiga grönsaker och créme fraichen skänker lite fet syra till den karga och lätt beska oliv- och paprika-mixen. Mitt sällskap här tar in ännu en Roxanne som vi spetsar med créme fraiche. Rekommenderar detta starkt. Roxanne växer än mer. Sammantaget: Och jag trodde aldrig jag skulle skriva detta i en mening, men sanningen är att detta är en fräsch pizza. Pizzor har ju som bekant annars en väldigt baktung känsla. Fett, fett, fett. Och bedrövliga råvaror. Men inte på Cyrano Vasa. Det här är stans bästa pizza. Tillagade av kvalitet, kärlek och eld. Och detta till ett pris som i sammanhanget är vansinnigt billigt: runt hundralappen. Vi gör också ett besök på Cyrano på Prinsgatan, som har mer av en à la carte och rättigheter, och testar här även sniglar, musslor och sallader. Men det är Vasa som är diamanten i koncernen, pizzorna här känns mer som ett äkta hantverk.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro