ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Då blir dina gamla mynt värdelösa

Linnea Gustafson · 15 Mar 2017
Uppdaterad 15 Mar 2017
Bilden är ett montage. Nu är det bara tre månader kvar tills dessa mynt bli värdelösa.

Bilden är ett montage. Nu är det bara tre månader kvar tills dessa mynt bli värdelösa. Foto: Riksbanken


Den sista juni i år blir alla äldre mynt, förutom tiokronorna, ogiltiga. Det gäller även 100- och 500-lappar med det gamla trycket. Så vill du kunna handla med dem är det dags att plocka fram spargrisarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Snart är det dags för de gamla 1-, silverfärgade 2- och 5-kronorna att säga adjö. Enligt Riksbanken finns det mer än två miljarder kronor ute på vift i samhället som ska samlas in.

När 50-öringen avskaffades var det bara omkring 30 procent av mynten som återlämnades till Riksbanken, därför efterlyser de nu dina gamla mynt och hoppas på att samla in minst 50 procent av mynten som blir ogiltiga den 30 juni.

– Ja, nu är det dags, det är allra enklast är att betala med dem i butik men det går också bra att sätta in dem på ett bankkonto, säger Ann-Leena Mikiver, kommunikationschef på Riksbanken.

Hon påpekar att det är bäst att inte vänta till sista veckan för att undvika krångel.

– Det kan uppstå köer, och butikerna kan ha svårt att hantera stora mängder mynt på en och samma gång. En del lämnar istället mynten till välgörenhet, men det är ju synd om de inte kommer till någon nytta alls, säger Ann-Leena Mikiver.

Så, dags att kolla igenom alla jackfickor, bilfack och spargrisar där hemma för att ta vara på varenda krona.

pil
Så här gör du:

Innan 30 juni: Grattis, du kan betala med dem när du handlar!

Mellan 30 juni och 31 augusti: Nu måste du sätta in dem på ett bankkonto via en bank eller ett växlingskontor. Då kan du ta hjälp av myntkartan.se.

Efter den 31 augusti: Nu har mynten blivit värdelösa och det enda du kan göra är att lämna dem i metallåtervinningen. Sedlarna går dock att lösa in i evig tid.

Källa:  Källa: Riksbanken

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Gustafson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro