ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Då får du sjukanmäla dig från jobbet – och det här får chefen göra

Hugo Ewald · 15 Feb 2016
Uppdaterad 20 Sep 2018
Ja, chefen får ringa och fråga vilken sjukdom du har när du har sjukanmält dig.

Ja, chefen får ringa och fråga vilken sjukdom du har när du har sjukanmält dig. Foto: Alamy


Vi möter alla stunder när vi helt enkelt är för sjuka för att gå till jobbet. Men när får du egentligen sjukanmäla dig? Och vad har chefen rätt att fråga? Metro reder ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Du är sjuk och kan inte gå till jobbet. Vad gör du? Det är nog en fråga många har ställt sig. När får man egentligen sjukanmäla sig från jobbet?

I Sverige kan du få sjuklön om du är för sjuk för att gå till jobbet. Det regleras i Sjuklönelagen. I regel är det så att din arbetsgivare betalar 80 procent av din lön i upp till fjorton dagar, förutom den första dagen som är en så kallad karensdag. Efter dag fjorton står Försäkringskassan för sjuklönen.

Men när du faktiskt kan ta ut sjuklön och vad du som anställd kan kräva är i bland lite oklart. Metro har därför satt upp ett antal scenarion för att reda ut om du till exempel kan ta ut sjuklön när du inte är akut sjuk.

– Ja, säger Lars-Sture Johansson som är Ombudsman på kommunal.

– För att ha rätt till sjuklön ska du ha varit sjuk och ha haft en nedsättning av din arbetsförmåga. Om din arbetsgivare vägrar betala sjuklön till dig ska du ta kontakt med ditt fack. Med flödet på sociala medier i dag har du ingen koll på vem som ser vad du gör, säger Lars-Sture Johansson.

– För tid innan du sjukanmält dig har arbetsgivaren ingen skyldighet att betala sjuklön till dig. Du kan få sjuklön även för tid innan, men då måste du visa på vilket sätt du varit förhindrad att anmäla din frånvaro. Däremot ska du ha sjuklön från den tiden du anmält, säger Lars-Sture Johansson.

– Ja, arbetsgivare har en skyldighet att försöka arbetsanpassa det ordinarie arbetet eller om möjligt, omplacera arbetstagare till annat arbete som arbetstagare utifrån sin sjukdomsbild kan utföra, säger Lars-Sture Johansson.

– Det är ju arbetsgivaren som ska bedöma om man ska ha sjuklön eller inte de fjorton första dagarna. Arbetsgivaren kan då säga till exempel att ”du kan sitta i kassan”. Alltså att du har den begränsningen men du ändå kan göra något annat. Det är väldigt bra för arbetsgivaren och arbetstagaren som slipper få sjuklön, säger Cecilia Udin som är nationell försäkringssamordnare vid försäkringskassan.

► LÄS MER:  Här är yrkena du ska satsa på – och de som är körda

– Arbetsgivare får enligt sjuklönelagen, om det finns särskilda skäl för det, begära att arbetstagaren genom intyg av läkare eller tandläkare styrker nedsättningen av arbetsförmågan från och med en tidigare dag i sjukperioden, säger Lars-Sture Johansson.

– En provanställning kan avslutas i förtid, såvida det inte föreligger någon diskrimineringsgrund enligt Diskrimineringslagen, säger Lars-Sture Johansson.

– Jo, Sjuklönelagen är tillämplig även utan kollektivavtal, däremot innehåller de flesta kollektivavtal bestämmelser om extra ersättningar, utöver den lagstadgade sjuklönen, vid sjukdom, säger Lars-Sture Johansson.

– Nej, säger Lars-Sture Johansson.

► LÄS MER:  Sluta fråga om jag BARA är mamma – det är slitigare än du tror

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro