ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Då kan hösten vara här

Evelina Pålsson · 5 Aug 2016
Uppdaterad 5 Aug 2016
Från 1 augusti kan sommaren när som helst säga tack och hej.

Från 1 augusti kan sommaren när som helst säga tack och hej. Foto: Montage av arkivbilder från TT Nyhetsbyrån


Pessimister” kanske du tänker om de som pratar om att sommaren är över. Men från och med den 1 augusti kan sommaren officiellt tacka för sig. Enligt SMHI är det datumet och temperaturen som avgör när hösten är här.

klar

Artikellänk är kopierad

Temperaturen avgör när en årstid kommer. För vår och höst finns även datum men sommaren och vintern kan hoppas över om det inte blir tillräckligt varmt eller kallt. Hösten kan komma tidigast den 1 augusti och våren den 15 februari men absolut senast den 31 juli. Temperaturerna börjar nu sjunka och snart kan hösten vara här om den inte redan kommit.

– Hösten är officiellt här när det har varit under tio grader varmt fem dagar i streck. Det första dygnet räknas sedan som höstens ankomst, säger Hans Bengtsson på SMHI.

► LÄS MER: Experten: Här bör du inte vara när det åskar och blixtrar

Ankomstdatumet kan därför bestämmas först i efterhand. Varför höstens temperatur är satt till en dygnsmedeltemperatur på under tio grader beror på en känsla.

– Temperaturen motsvarar när vi känslomässigt upplever att nu är det höst, säger Hans Bengtsson.

► LÄS MER: Kallt väder 20 gånger dödligare än varmt väder

Samtliga årstider förutom våren tar över officiellt när den temperatur som kännetecknar dem varat i minst fem dygn. För våren gäller sju. Vinter blir det när temperaturen sjunker under nollgradigt, vår när plusgraderna återvänder och sommar vid plus tio.

– När hösten infallit kan sommaren aldrig komma tillbaka, säger Hans Bengtsson.

Åtminstone inte förrän nästa år.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro