ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Då kom sista snön de senaste åren i landet

Hugo Ewald · 10 Mar 2017
Uppdaterad 10 Mar 2017
I överlag vi dock mot grönare vintrar.

I överlag vi dock mot grönare vintrar. Foto: Alamy/IBL/Metro


Stora delar av Sverige var i veckan täckt av snö, och många frågar sig varför snö kommer så sent som halvvägs in i mars. Tittar man på väderstatistiken är det dock inte särskilt konstigt. Så här har det sett ut de senaste åren i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå.

klar

Artikellänk är kopierad

Den som befann sig i Sverige under den senaste veckan märkte förmodligen av en hel del snö. Men att snö faller även i mars och i vissa fall in i april och maj är inte särskilt konstigt, enligt de senaste årens statistik från SMHI.

LÄS MER: Om 50 år kan vintrarna i Sverige vara helt gröna

När Metro går igenom SMHI:s väderstatistik sedan 2010 står det klart att det är mer undantag än regel att snösäsongen är över i början av mars. I Stockholm tar snösäsongen i regel inte slut förrän i slutet av mars, och i vissa fall dröjer det till april innan snön är borta. Bara 2012 var snön borta i Stockholm vid den där tiden på året.

I Malmö och Göteborg har snön försvunnit lite tidigare på året, även om snön försvann först i mitten av april i Göteborg 2013. Men de senaste tre åren, med undantag för Göteborg 2016, var snön i Malmö och Göteborg borta vid den här tiden på året.

Tittar man norrut är dock vintrarna i Göteborg, Malmö och Stockholm korta. I Umeå får man ofta vänta till maj för att all snö ska försvinna. Längst är dock vintern i de västra delarna av kommunerna Gällivare, Jokkmokk och Kiruna – där snön kan vara kvar till juni.

I överlag går vi dock mot grönare vintrar. Enligt en rapport som SMHI släppte under slutet av 2015 kan de svenska vintrarna inom 50 år vara i princip helt gröna. Om utsläppen fortsätter som de gör idag kan hela Sverige från Skåne till Gävleborgs län komma att ha blott noll till tio dagar med snö om året.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro