ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Då röstar britterna om EU-medlemskapet

David Henriksson/TT · 20 Feb 2016
Uppdaterad 20 Feb 2016
David Cameron, Storbritanniens premiärminister.

David Cameron, Storbritanniens premiärminister. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP


Den 23 juni röstar det brittiska folket om Storbritannien ska bli kvar i EU. Det säger premiärminister David Cameron som precis avslutat ett sammanträde med regeringen.

klar

Artikellänk är kopierad

- Vi har bestämt att bli kvar i den Europeiska unionen, sade Storbritanniens premiärminister David Cameron, direkt efter mötet.

Han poängterade att han inte är en stor älskare av EU men att fördelarna överväger och att han nu ger sig in i kampanjen för att britterna ska rösta ja.

Omröstningen lär bli tuff för Cameron och även om landets inrikesminister Theresa May på lördagsförmiddag, enligt nyhetsbyrån Reuters, säger att hon är för ett fortsatt EU-medlemskap, finns ministrar som inte är lika positiva.► LÄS MER: Opinion för fortsatt EU-medlemskap

I går kväll meddelade exempelvis justitieminister Michael Gove att han valt att ställa sig på "lämna EU"-sidan.

Flera dagstidningar i Storbritannien är också skeptiska till David Camerons uppgörelse med EU som de anser har alldeles för många eftergifter. I Daily Express lyder rubriken "Camerons Climbdown" (ungefär Camerons reträtt). The Daily Telegraph skriver att premiärministerns framsteg är "ynkliga" och konservativa The Times kallar det hela "en illa dold fars".

Huruvida den hårt prövade premiärministern låter sig nedslås av tidningarnas omdömen återstår att se, men klart är att det kommer bli uppförsbacke att övertala det brittiska folket att rösta för att stanna i unionen.

I uppgörelsen ingår att britterna kommer att kunna dra ner på vissa sorters socialbidrag till inflyttade EU-medborgare under en sjuårig övergångsperiod. Det blir även möjligt för britterna att betala ut mindre i barnbidrag till barn som är bosatta i andra EU-länder, men vars föräldrar arbetar i Storbritannien.

Samma möjlighet ges även till alla andra EU-länder — och kan komma att införas även i Sverige.

– Vi har inte tagit ställning till den frågan... Det är inget som vi har tänkt att driva och göra, men jag vill återkomma till det, sade Löfven efter mötet.

I överenskommelsen ingår även att Storbritannien får löfte om att det i framtiden ska skrivas in i EU:s grundfördrag att landet inte omfattas av devisen om en "allt fastare sammanslutning".

Storbritannien och andra icke-euro-länder får även en "nödbroms" att dra i, om man vill kräva noggrannare behandling av ny lagstiftning inom euroområdet.

Fredagens EU-toppmöte drog ut på tiden och det var inte förrän vid 22 som det förlösande beskedet äntligen kom: "Deal! Enhälligt stöd för en ny uppgörelse för Storbritannien i EU", skrev EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk via Twitter.

Vid det laget var det dags för en rödögd premiärminister David Cameron som under kvällen och natten sågs smaska godis för att hålla sig pigg, att tillkännage att han kommer att kampanja med "själ och hjärta" för att britterna ska stanna i den Europeiska unionen.► LÄS MER: EU-uttåg eller skattechock väntar Storbritannien

klar

Artikellänk är kopierad

David Henriksson/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro