ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Då ska du sälja dina begagnade prylar på nätet – och då gör du kapen

Filip Joelsson · 25 Dec 2017
Uppdaterad 25 Dec 2017

Foto: Montage


Att sälja saker man inte längre behöver är både miljövänligt och ger kanske välbehövligt klirr i kassan. Men varje produkt har sin tid på året, och det gäller att veta när och hur du ska sälja vad.

klar

Artikellänk är kopierad

Vi säljer allt mer saker begagnat på nätet, och för den som kan sin sak finns det massa extraslantar att tjäna på att göra sig av med prylarna som ändå inte används. Men det gäller att veta när och hur man ska lägga ut sina varor på det olika sajterna. Omvänt gäller samma – det finns tillfällen då du bör spana runt för att göra kapen.

Metro har varit i kontakt med Blocket, som tagit fram statistik över försäljningar för olika varor vid olika tider på året.

Cyklar:

Cykelintresset på andrahandsmarknaden är stort eftersom det finns många tusenlappar att tjäna. Cykeln har en lång livslängd och därmed ett bra andrahandsvärde. Medianpriset för en begagnad standardcykel ligger över tusenlappen på Blocket. till exempel. En mountainbike går för 3000 kronor och en sportcykel för  6000 kronor, enligt sajtens egna beräkningar.

För den som ska sälja: Intresset styrs mycket av säsong, väder och årstidsbyten. Men priserna trissas även upp i anslutningar till cykeltävlingar. Håll koll på väderprognosen och lägg ut annonsen när sol och värme väntar. Infaller bra väder samtidigt som en tävling står för dörren – ut med annonsen! I alla fall om du har en sporthoj.

För den som ska köpa: Utbudet är störst på våren vilket förvisso kan innebära viss prispress. Men fynden gör du när spekulanterna är få, alltså på vintern.

Läs mer: Så skyddar du dig från cykelstölder

Bilar: 

Fordon är den klart största kategorin på Blocket, och enligt dem själva besöker över en halv miljon bilspekulanter sidan varje dag. Snittpriset för en bilannons ligger på 26 000 kronor, men priset varierar givetvis kraftigt beroende på årsmodell och typ.

För den som ska sälja: Andrahandsmarknaden för bilar är stor över hela året, oavsett säsong, varför det inte spelar någon större roll när du tänkt sälja din sedan eller kombi. Har du däremot en cabriolet, eller någon annan somrig bil (läs: risig nog att klara en sommar i bra väderlek, men kanske inte pålitlig nog för roadtrip genom Europa), gör du bäst i att lägga ut den för försäljning i maj, då många letar efter något att ha över sommaren.

För den som ska köpa: När utbudet är som störst, i maj och i oktober, pressas priserna på de vanligaste modellerna (Volkswagen, BMW, Volvo, Audi och Toyota). Den som köpt en bil för sommarvikariatet på nya orten kanske vill bli av med den i samband med flytten tillbaka, till exempel. Som köpare kan man även lägga in bevakning efter vilken typ av bil man söker. Då kan man enkelt bilda sig en uppfattning över hur snabbt olika bilar säljer och vilket pris de brukar sluta på, för att sedan slå till när det känns rätt. Som köpare kan det även vara värt att hålla koll på vilka tillbehör som ingår. Ofta märks det inte på priset, utan finns där som guldkorn redo att upptäckas.

Läs mer: Så får du bäst betalt för din begagnade bil

Elektronik: 

Försäljningen av begagnade elektronikprodukter peakar under vinterhalvåret. Framför allt i december och i januari, inför julhandel och efter jul, då den gamla elektroniken ska ut för att ge plats för den nya julklappen.

För den som ska sälja:  Mobiler, surfplattor, TV-spel och TV-apparater finns med på topplistan över vad som säljer snabbast året om, men det finns ingen bättre tidpunkt att sälja produkten på än inför julen, när folk vill köpa en bra produkt som inte behöver vara sprillans ny. Med teknikprodukter gäller det dock att bestämma sig snabbt. Har man en produkt man misstänker att man inte kommer använda gör man bäst i att sälja den så fort som möjligt, eftersom värdet sjunker snabbt till följd av att nya produkter lanseras.

För den som ska köpa: I mellandagarna och i början av året kan man göra de stora kapen på begagnade elektronikprodukter. Ofta är de inte ens begagnade vid den här tidpunkten på året, eftersom många lägger ut sina oönskade julklappar till försäljning, helt oanvända. Och den som fått en helt ny teknikpryl kanske säljer sin tidigare version av samma pryl billigt.

Är du inte behov av det allra senaste kan det vara bra att hålla koll på när nya produkter släpps på marknaden. Då fylls annonssajterna av den föregående modellen, som folk vill bli av med. När iPhone 8 gör entré på marknaden kan det vara värt att slå till på en iPhone 7, till exempel.

Läs mer: Här är 8 hypade teknikprylar som blev stora floppar

Kläder och skor: 

Andrahandsmarknaden för kläder och skor är som störst vid årstidsbyten då garderoben behöver uppdateras för ny väderlek och temperatur. Våren och hösten är de största perioderna, och medianpriset för ett sålt klädesplagg ligger på 900 kronor på Blocket.

För den som ska sälja: Undvik att sälja plagg som inte hör årstiden till. Sälj inte vinterjackan i april och kräng inte sommarklänningen i november, så att säga. Det finns anledning att försöka tajmna in högtider, då många är ute efter samma sak. Pingst och sommar är högtider för examensfester och bröllop. Då finns det tusenlappar att tjäna på att sälja av sin festklänning, brudklänning, kostym eller annan finklädsel.

För dig som ska köpa: Hoppas på att säljaren inte är införstådd med ovanstående tips, och att du därmed kan hitta produkter som inte hör året till. Ska du åka på skidsemester kan du fynda billig skidutrustning under sommaren. Och titta efter linnekostymen i november, och så vidare.

 Läs mer: Så får du bort svettlukt från kläder

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro