ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Då slutar dina barn vara oemotståndliga

Jenny Sköld · 30 Mar 2012
Uppdaterad 30 Mar 2012

Foto: www.sxc.hu


Någonstans slutar våra småttingar att vara sådär mjuka, knubbiga och helt oemotståndliga. Forskare har tagit reda på när.

klar

Artikellänk är kopierad

En rund, len kind, ett knubbigt litet finger, en fjunig hjässa. Det väcker en särskild reaktion hos de flesta. Vi vill plocka upp, klämma och gosa. De är ju så gulliga – bebisar. Och småbarn. Men när infaller egentligen den där gränsen, då de inte är sådär oemotståndliga längre, när vi i stället instinktivt börjar betrakta dem som en människa med integritet?

Nu har forskare funnit ett svar på frågan. Någonstans mellan 4 och 5 händer något. Knubbigheten försvinner, benen växer och rätas ut och ögonen och huvudet är inte längre lika stora jämfört med kroppen.

Undersökningen är publicerad i vårens utgåva av Journal of Experimental Child Psychology. Den exakta tidpunkten mellan 4 och 5 har forskare fastställt genom att låta vuxna betygsätta attraktionen i ansiktet hos barn upp till 6 år. Deltagarna blev mer attraherade av de små barnen än de lite större – och mycket mer attraherade än av vuxnas ansikten. Den magiska gränsen tycktes vara just 4,5, oavsett om en man eller en kvinna tittade på bilden. 

Forskarna utreder ockå i artikeln vad som egentligen händer med barns utseende i den här åldern.  Ansiktets struktur ändras. Det lilla barnet har en framträdande panna, stort huvud, runt ansikte, stora ögon och liten mun och näsa. Människan ar genom evolutionen utvecklats till att vara attraherade av de barnsliga dragen och tycka att de är bedårande, menar studiens författare  Lu Zho Luo och hennes kolleger. De får oss att känna oss mjuka och omhändertagande.

Mekanismernas funktion är uppenbar: De får oss att vilja ta hand om barn som är för små för att klara sig själva och är alltså bra för mänsklighetens överlevnad.

Någonstans mellan förskole- och skolåldern blir barn gradvis mer förmögna att ta hand om sig själva. Då kan det rentav vara negativt för barnets utveckling att omges av allt för beskyddande och omhändertagande vuxna.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro