ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Däcktricket och ketchuptricket - så gör tjuvarna

Johan Mårtensson · 5 Jul 2013
Uppdaterad 18 Aug 2013

Ficktjuvarna använder sig av olika knep för att distrahera. Dessa tricks har rapporterats från flera olika håll i landet.

klar

Artikellänk är kopierad

Däcktricket:

Ligan väljer ut sitt offer, i regel en kvinna, på parkeringen. En medlem smyger efter medan kumpanen går fram till kvinnans bil och förstör däck. Om det är ett växlingskontor noterar tjuven var i väskan som kvinnan lägger pengarna, är det en butik så ser tjuven pinkoden över hennes axel eller i kassaspegeln. När kvinnan upptäcker punkteringen är en ”hjälpsam” man snabbt där. Samtidigt öppnar tjuven väskan och tar pengarna eller bankkortet.

Kramtricket:

En ligamedlem springer med öppna armar fram och överrumplar sitt offer. Vänskapliga fraser som ”det var inte i går, kompis” eller ”tjenare vännen” används medan tjuven ger en kram. Ibland tilltalas även den drabbade med sitt namn och tror för ett ögonblick att tjuven är en gammal bekant. Tjuven roffar snabbt åt sig mobiltelefon eller plånbok, som överlämnas till en kumpan. Innan offret hunnit samla sig är både värdesak och liga borta.

Ketchuptricket:

Ligan härjar på platser med mycket folk och smetar diskret ketchup, senap eller någon sörja på en utvald persons tröja. Sedan skuggar de honom eller henne, och när kladdet upptäcks på tröjan är en ”vänlig” person påpassligt nog framme med en servett. Medan ligamedlemmen distraherar genom att hjälpa till att torka stjäl kumpanerna mobiltelefon eller plånboken.

Kart- och lapptricket:

Ligan spanar in kafébesökare och hamburgerkunder som har mobiltelefonen framme. Med en stor karta går tjuvarna till det tilltänkta offret, lägger kartan över bordet (och mobilen) och frågar efter vägen till en sevärdhet. Först efter att ”turisterna” försvunnit med kartan upptäcker offret att mobilen också är borta. I vissa fall har ligan istället för en karta haft en stor lapp som de lyft upp mobilen med.

Läs mer: Tjuv stal Mathildas mobil med hjälp av lapptricket

Danstricket:

Tjuvarna låtsas vara på strålande humör och stojar och stimmar med varandra på trottoaren. En går också fram till förbipasserande och börjar dansa med dem. Danstjuven blir allt mer fysisk men är hela tiden trevlig, och offret anar ingenting förrän han eller hon upptäcker att värdesakerna är borta. Men då är även ligan det.

Fotbollstricket:

Den ligamedlem med bäst bollkänsla tricksar med en fotboll på stan och får folk att stanna till. Medan publiken är koncentrerad på uppvisningen passar fotbollskillens kumpaner på att gå igenom fickor och väskor. En annan variant är att tjuven går fram till en utvald person och börjar prata fotboll. Han tar tag i personen för att visa en ”Zlatan-fint” - och fintar bort offret.

Läs mer: Storliga bakom stöldvåg med ketchup och dans

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro