ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Daesh eller IS – vad ska terroristerna kallas?

Aron Andersson · 16 Nov 2015
Uppdaterad 16 Nov 2015

Foto: TT / Montage


Terroristorganisationen IS har flera namn. Men vilket är mest korrekt att använda – och var kommer benämningarna ifrån?

klar

Artikellänk är kopierad

I den franska huvudstaden går inte IS under namnet Islamiska staten. I stället kallas terroristerna Daesh, skriver SVT, som gjort en genomgång över organisationens olika benämningar.

►LÄS MER: Anonymous till IS: ”Vi startar den största attacken någonsin mot er”

Det finns flera benämningar för terroristorganisationen, varav IS är den vanligaste förekommande i Sverige. Det är också det namn som gruppen själva använder.

IS står för Islamiska staten och originalnamnet är ad-Dawla al-Islamiyya. Det har använts sedan juni 2014, skriver SVT. Tidigare har gruppen benämt sig ISIL, Islamiska staten i Irak och Levanten, eller ISIS, Islamiska staten i Irak och Syrien.

►LÄS MER: Massiv flygattack – bombar IS-fästen i Syrien

I Frankrike har regeringen beslutat att använda benämningen Daesh, som även används i Mellanöstern. Det är ett namn som gruppen själva avskyr och har förbjudit. De hotar med att skära ut tungan på den som använder denna benämning. Daesh påminner om det arabiska ordet daes, med betydelsen ”trampa ned” eller ”krossa” och även daw’aish, trångsynta som tvingar på andra sina åsikter, skriver SVT.

– Det här är en terrororganisation och inte en stat. Jag rekommenderar inte att man använder sig av termen Islamiska staten eftersom att den suddar ut gränserna mellan islam, muslimer och islamister. Araberna kallar den Daesh och jag kommer att kalla den Daesh-mördarna, har Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius sagt, enligt SVT.

Ett annan alternativ till IS är QSIS, som används i Egypten, med betydelsen al-Qaida-separatister i Irak och Syrien. I Storbritannien föreslår imamer att gruppen bör kallas Oislamiska staten, enligt SVT.

►LÄS MER: Han jagas över hela världen efter terrordåden i Paris

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro