ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dag jobbar med Palme-mordet: "133 personer har erkänt"

Evelina Pålsson · 26 Feb 2016
Uppdaterad 26 Feb 2016
Palmegruppens spaningschef Dag Andersson har stora förhoppningar om att Palmemordet kommer att lösas.

Palmegruppens spaningschef Dag Andersson har stora förhoppningar om att Palmemordet kommer att lösas. Foto: Lars Hedelin/Nora Lorek TT


30 år efter Olof Palmes död får polisen dagligen in tips om mordet. Palmegruppens spaningschef Dag Andersson berättar om hur utredningsarbetet ser ut i dag och hur gruppen lärt sig att sålla bort bland tipsen om mördaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Klockan 23.21 den 28 februari 1986 sköts Olof Palme och vad som ibland kallas en av världens största mordutredning inleddes. Ingen har ännu dömts för mordet men många har tagit på sig skulden.

– 133 personer har erkänt mordet. Vissa faller bort direkt efter några kontrollfrågor andra går vidare till ett förhör, säger Dag Andersson.

► LÄS MER: Okända bilderna från Palmes liv

För att Palmegruppen ens ska ta erkännandet på allvar gäller det enligt Dag Andersson att personen åtminstone har koll på de mest grundläggande uppgifterna kring mordet. Men ett erkännande räcker inte för att bli dömd som Olof Palmes mördare.

– Förutom ett erkännande krävs det teknisk bevisning, säger Dag Andersson.

År 2010 skedde en lagändring som gör att mordet på Olof Palme och andra allvarliga brott inte har någon preskiptionstid. 

Palmegruppen består av sex personer. Fem av dem jobbar i stort sett heltid med utredningen medan den sjätte personen jobbar halvtid. Palmegruppens chef Hans Melander har dock förutom Palmeutredningen en del andra uppgifter.

Intresset för mordet är fortfarande enormt och en person jobbar enbart med att sekretesspröva och lämna ut delar av utredningen till allmänheten.

– En del får, en del får inte. Det sker nästan dagligen att folk vill komma och begära ut, säger Dag Andersson.

Fortfarande tre decennier efter Olof Palmes död trillar det dagligen in tips gällande mordet. Kommer det in nya uppgifter är det enligt Dag Andersson Palmegruppens uppgift att avgöra om det ska hållas nya förhör eller inte.

– Uppgifter som i dag väcker hetta är ny information som har att göra med uppslag som blivit ärenden för granskning, säger han.

► LÄS MER: Därför ger han en miljon till tips om mördaren

Men det menar han information som gäller delar av utredningen där gransknings kommissionen påpekat att det finns mer att göra. En dag kanske ett tips leder till mördaren.

– Jag har verkligen en förhoppning att vi skall klara upp mordet, säger Dag Andersson.

Palmegruppen håller inte möten varje dag utan endast då det kommer in tips som de behöver prata om. Dag Andersson har jobbat som spaningschef för Palmegruppen sedan 2013 men utredaren Lennart Gustafsson har varit med sedan start.

Så fort Palme-mordet nämns i media ökar antalet tips kring mordet.

– Många personer kommer in efter att de läst något i tidningen och har teorier om vad som kan ha hänt eller frågar om det de läst verkligen stämmer, säger Dag Andersson.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro