ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dagens tonåringar smartare än vuxna

Moa Kärnstrand · 26 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
– Jag är smartare än mamma, säger Ellen Nordh, 14. Hennes mamma Marie Nordh, 43, håller inte med. Hon tror att hon är smartare än sin dotter. – Hon agerar inte så smart i alla situationer. Det är inte bra att vara grinig om man vill något, säger Marie Nordh.  

– Jag är smartare än mamma, säger Ellen Nordh, 14. Hennes mamma Marie Nordh, 43, håller inte med. Hon tror att hon är smartare än sin dotter. – Hon agerar inte så smart i alla situationer. Det är inte bra att vara grinig om man vill något, säger Marie Nordh.   Foto: Isabel Svensson


Ny studie visar att unga tänker mer logiskt än sina föräldrar

klar

Artikellänk är kopierad

 Nu är det bevisat – dagens tonåringar är smartare än sina föräldrar.– Tonåringars logiska förmåga blir bättre och bättre, säger Allan Svensson, professor i pedagogik.Den färska studien, som kommer från Göteborgs universitet, visar att 13-åringarna i dag är smartare än vad deras föräldrar, 60- och 70-talisterna, var när de var tonåringar.Det är just att se logiska sammanhang som ungdomarna blivit skickligare på. Orsaken är tekniska lek­-saker – och de kritiserade datorspelen.– På 60-talet fanns det nästan ingen förskola. Och när de som är 13 år nu var små fick de leka med lego och fick massor av stimulans, säger Allan Svensson, professor i pedagogik.Han är den som genomfört studien, ett test där tonåringarna får se sifferserier och komplettera dem med siffror, varje år sedan 1960-talet.Allan Svensson tror också att datorn spelat en stor roll i utvecklingen.– Mina barn och barnbarn är mycket smartare än jag när det gäller datorer, säger han.Björn Liljeqvist som är  ordförande i Mensa, föreningen för människor med högt IQ, menar att logisk förmåga är ett bra mått på smarthet och också det man mäter i föreningens tester.– Det handlar om att kunna lösa problem utan att ha någon kunskap innan, säger han.Han menar dock att befolkningen i snitt blir dummare, att döma av internationella mätningar.– Det har vikt nedåt de senaste åren.

… men i matte går det lite sämre

Samtidigt som studier visar att unga blir allt mer logiska, visar andra mätningar att ungas mattekunskaper är på väg att försämras markant. När den senaste TIMMS-undersökningen, som mäter mattekunskap, presenterades syntes en tydlig nedgång bland 14-åringarna.Kritiker skyller på matematikundervisningen och Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén håller med.– I det lärarutbildningsförslag som snart ska beslutas får lärarna en termin matematik på lärarprogrammet. Det är för lite, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro