ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dagis förbjuder randiga kläder

Katarina Matsson · 14 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
På Mosebacke förskolor i Stockholm trivs barnen i mönstrat. Randigt är populärt på tröjor men även mössor, strumpor och långkalsonger. – Det är lite skrattretande. Det är ingenting jag någonsin har tänkt på, säger Liisa Bernadt, förskolelärare, om förbudet i Gällivare.

På Mosebacke förskolor i Stockholm trivs barnen i mönstrat. Randigt är populärt på tröjor men även mössor, strumpor och långkalsonger. – Det är lite skrattretande. Det är ingenting jag någonsin har tänkt på, säger Liisa Bernadt, förskolelärare, om förbudet i Gällivare. Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

En förskola i Gällivare förbjuder randiga och prickiga kläder på dagis. Anledningen är att personalen får ont i huvudet, skriver Norrländska socialdemokraten. 

Förskolan som ligger i Koskullskulle, Gällivare, har nyligen infört förbudet som är något ovanligt. Barnen på förskolan får inte bära randiga eller prickiga kläder. Detta gäller även för personalen. Anledningen är att en anställd får ont i huvudet av att se alla ränder och prickar, skriver Norrländska socialdemokraten.

– Alla går i enfärgat. Vi har också bytt lamporna på den avdelningen. Det är synd om den anställde och därför har jag tillrättalagt miljön. Det här blir ifrågasatt av föräldrar som inte vill byta tröjor på sina småbarn och modet är ju randigt just nu, säger May Norberg, som är rektor på förskolan, till NSD.

Enligt tidningen har flera föräldrar reagerat på förbudet och de tycker att det känns kränkande att de inte får klä sina barn som de önskar.

Weine Backman, barn- utbildnings- och kulturnämndens ordförande, är förvånad över förbudet.

– Jag har aldrig hört talas om att barnen inte får ha vilka kläder de vill. Som politiker tycker jag det låter mycket underligt att tvinga barnen att ha vissa kläder i förskolan. Sådana föreskrifter har vi inte i kommunen. Det är helt främmande för mig att barnen i Gällivare kommuns förskolor måste ha enfärgade kläder i skolan, säger han till NSD.

Fullt möjligt få migrän av ränder

Enligt migränspecialisten professor Carl Dahlöf på Migränkliniken i Göteborg är det möjligt att migrän utlöses av ränder.– Det är så att vissa är väldigt känsliga för visuella effekter. En del är så känsliga att ett anfall kan utlösas av randiga skjortor och gatsten lagda i mönster, säger han. Att prickar kan vara en utlösande faktor har han däremot aldrig hört talas om.

Polarn O. Pyret: Vi är inte oroade

– Vi känner oss inte oroade för att det här kommer att tas efter på andra skolor, säger Cecilia Lannebo, informationsansvarig på Polarn O. Pyret som gjort sig kända för sina randiga och färgglada kläder.

Hon ifrågasätter att en persons preferenser ska kunna få sådana konsekvenser.– Jag tycker att det är var och ens rättighet att välja om man vill ha en randig, rutig eller enfärgad tröja, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro