ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dags att byta jobb – och liv

Annika Wihlborg · 26 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Christina Blom


klar

Artikellänk är kopierad

Grattis. Du har fått erbjudande om ett nytt jobb. Det är bara en hake: Din nya arbetsplats ligger på andra sidan Sverige. Skulle du ta jobbet?Att ta ett jobb i en stad långt bort är i många avseenden också att byta liv.Du behöver säga adjö till fikastunderna med dina bästa vänner. Adjö till din bostad. Adjö till din invanda, trygga tillvaro.

Camilla Wallström, 27, fick jobb på hälso- och träningsföretaget Nordic Club i Göteborg. Hon hade bott i Gävle i hela sitt liv.

Ändå tvekade hon inte. Jobberbjudandet var för bra.Hon berättar att det första halvåret i Göteborg präglades av en viss hemlängtan, och det blev många resor till släkt och vänner i Gävle. – Men jag insåg så småningom att det skulle bli svårare att lära känna folk här om jag ständigt reste tillbaka till Gävle och bestämde mig för att dra ner på resandet och verkligen gå in för att skapa mig ett nytt liv i Göteborg, säger Camilla.

För Camillas del tog det drygt ett år att lära känna och rota sig i sin nya hemstad. – Samtidigt kände jag att jag behövde en nystart, både professionellt och privat. Jag hade ett sprucket förhållande bakom mig och kände att ”ska jag satsa på karriären så är det nu jag ska ta chansen”. Och Gävle finns ju alltid kvar. Dessutom kändes det som en bra möjlighet att pröva på någonting nytt och träffa nya människor, säger hon.

Camillas 5 tips för en bra nystart

Ha tålamod. Du kan alltid flytta tillbaka om flytten inte infriar dina förväntningar, men var beredd på att det kan ta upp till ett år innan du på allvar har etablerat dig i en ny stad. Ha tålamod och ge inte upp, även om det kan kännas motigt.Våga ta kontakt. Tveka inte att kontakta vänner, släkt eller bekanta som bor i eller har anknytning till staden du flyttar till. Även om det är en avlägsen bekant eller en kompis du inte haft kontakt med på länge lönar det sig ofta att repa mod och ringa. Dels kan du få ovärderlig hjälp med att hitta bostad, dels kan de personerna utgöra grunden till din nya bekantskapskrets.Tacka ja. Var öppen för och ta vara på alla möjligheter att lära känna nya människor. Tacka ja om du blir bjuden på middagar eller fester, gå på aktiviteter och se till att komma ut och träffa folk i så många olika sammanhang som möjligt. Ta vara på möjligheten. Väg fördelarna mot nackdelarna när du överväger en flytt. Om du verkligen vill ha ett jobb på en viss ort är det nästan alltid värt att flytta. Betrakta flytten som en möjlighet att utvecklas som person. För min del gav den träning i att klara mig själv, att söka nya kontakter och att lita på min egen förmåga.Motgångar är bra. Försök se motgångarna du stöter på som träning. Det som inte dödar gör dig ­star­kare och det hjälper dig att utvecklas som person. Detta gäller förstås inte bara vid flytt till en ny stad, men vid en sådan omställning kan kanske motgångarna ibland kännas extra jobbiga.

klar

Artikellänk är kopierad

Annika Wihlborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro