ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dags att fimpa – om du vill bli farfar

Conny Emmelin · 28 Jun 2013
Uppdaterad 28 Jun 2013
Röker pappan under de tidiga månaderna av graviditeten påverkas fostrets  – om det är en pojke – spermier i vuxen ålder. Det visar en studie av bland andra Jonatan Axelsson vid Lunds universitet.

Röker pappan under de tidiga månaderna av graviditeten påverkas fostrets  – om det är en pojke – spermier i vuxen ålder. Det visar en studie av bland andra Jonatan Axelsson vid Lunds universitet. Foto: Linnea Svensson Arbab


Planerar du att någon gång bli farfar? Då är det dags att fimpa. En ny studie vid Lunds universitet visar att om pappan röker under den tidiga graviditeten riskerar sönerna att få färre spermier.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Henrik Montgomery

– Det skulle kunna vara så att spermierna påverkats innan de befruktat äggen. Spermier verkar känsligare för skador än äggen, säger Jonatan Axelsson, doktorand och ST-läkare.

Undersökningen är gjord vid Reproduktionsmedicinskt Centrum i Malmö, på unga skånska män från mönstringen inför militärtjänstgöring och gymnasiestuderande. Resultatet visar att om pappan rökte under den tidiga graviditeten men inte mamman hade sonen 46 procent lägre spermieantal.

– Det påverkar möjligheten att få barn. Det finns samband mellan spermieantalet och fertiliteten, säger Axelsson.

Resultaten har nyligen presenterats i den vetenskapliga tidskriften Plos One.

klar

Artikellänk är kopierad

Conny Emmelin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro