ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dags att ge kvinnorna credd” för jättejobbet

Aron Andersson · 20 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Betty Snyder Holberton, Jean Jennings Bartik, Kathleen McNulty Mauchly Antonelli, Marlyn Wescoff Meltzer, Ruth Lichterman Teitelbaum och Frances Bilas Spence var de som arbetade med Eniac. 

Betty Snyder Holberton, Jean Jennings Bartik, Kathleen McNulty Mauchly Antonelli, Marlyn Wescoff Meltzer, Ruth Lichterman Teitelbaum och Frances Bilas Spence var de som arbetade med Eniac.  Foto: US Army Photo


klar

Artikellänk är kopierad

HISTORISKT. För 60 år sedan stod världens första elektroniska programmerbara dator, Eniac, färdig och i samma ögonblick var den datorhistoria. Att det var sex kvinnor som programmerade den är något som till en början inte nämndes i många historieböcker.Det har nu blivit något av en livsuppgift för Kathy Kleiman att ta fram kvinnorna i rampljuset. Som ung programmerare upptäckte Kleiman under 80-talet historien om kvinnorna. Sedan dess har hon varit fast besluten att uppmärksamma allmänheten om deras existens och skriva om historieböckerna. I 20 år har Kleiman gjort eftersökningar och intervjuer. Hennes mål är att presentera allt i en dokumentär; ”Invisible Computers – The Untold Story of the Eniac Programmers”.– Kvinnorna programmerade inte bara den första moderna datorn, några av dem vigde årtionden åt att förenkla programmering och göra det mer lättillgängligt för efterföljande, har Kathy Kleiman sagt.I ett rum på University of Pennsylvania trängdes de sex kvinnorna med Eniac, en 24 meter lång och två och en halv meter hög dator. Att använda den var en besvärlig historia och hjälpsupporten var ytterst begränsad.Med hjälp av 3 000 knappar och dussintals sladdar programmerade de den svarta metalljätten att beräkna en kastbana, något som skulle underlätta insatserna för USA i andra världskriget.I februari 1946 visades datorn för allmänheten och ingenjörerna bakom konstruktionen blev världskända. De var alla män.Tre av de sex kvinnorna är i dag döda men hela arbetslaget hann innan dess bli invalda i Women in Technology International Hall of Fame 1997.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro