ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dags att göra din balkong till vårens finaste

Anneli Sandberg · 27 Mar 2011
Uppdaterad 14 Feb 2017

Vårsolen skiner och det är dags att pimpa balkongen eller uteplatsen. Designern Jan Rundgren delar med sig av sina bästa tips.

klar

Artikellänk är kopierad

Nordisk stilDiskret färgskala.
 Grått trä.
 Prästkragar.
 Pelargonier.
Nordisk stilDiskret färgskala. Grått trä. Prästkragar. Pelargonier.Foto: Lotta Bergseth
Romantisk stil  Pastellfärger.
 Lavendel.
 Rosor.
 Vitmålade möbler.
 Spaljéer.
 Ta upp blommornas färg
 i textilerna.
Romantisk stil  Pastellfärger. Lavendel. Rosor. Vitmålade möbler. Spaljéer. Ta upp blommornas färg i textilerna.Foto: Lotta Bergseth
Orientalisk stil
 Mycket färg.
 Naturmaterial.
 Buddhafigurer.
 Textilier.
 Häftiga stora lampor.
 Bambu.
Orientalisk stil Mycket färg. Naturmaterial. Buddhafigurer. Textilier. Häftiga stora lampor. Bambu.

Det finns några praktiska saker att ta ställning till innan man bestämmer sig för hur man ska fixa på sin balkong. Har man söder- eller norrläge? Vad vill man ha uteplatsen till? Ska man kunna sitta där? Ska man odla egna grönsaker?Därefter kan man göra verklighet av sina planer.– Lite allmänna tips är att bygga på höjden. Försök få upp växter på en hylla eller en stege istället för att ställa krukor direkt på balkonggolvet. Man kan också använda höga krukor eller stora krukor, säger Plantagens designer Jan Rundgren.Om man vill odla något ätbart på sin balkong tipsar Jan Rundgren om vinbärsbuskar, potatis eller klassiker som kryddor.– Man kan också ha små träd på balkongen. Äppelträd till exempel, men då får man klippa ned det så det inte blir så stort.När det gäller sittplatser tycker Jan Rundgren att man ska satsa på flexibilitet. Hopfällbara stolar är en bra lösning så att man kan fälla bort det man inte behöver för tillfället och skapa mer utrymme.– En annan sak man kan tänka på är belysning. Ta dit en elektriker och skaffa en jordad kontakt på uteplatsen. Det finns många roliga belysningar som gör det väldigt trevligt och mysigt långt in på hösten.

Jan Rundgren, Plantagen.
Jan Rundgren, Plantagen.Foto: Lotta Bergseth
Det är inte alla växter som klarar en balkong i söderläge. Men Pelargon, Citrusträd,
 Passionsblomma, Hibiskus och kryddor som mejram, rosmarin och timjan är några som
 enligt Johanna Löfgren, inneväxtansvarig på Plantagen, överlever sol och värme.
Det är inte alla växter som klarar en balkong i söderläge. Men Pelargon, Citrusträd, Passionsblomma, Hibiskus och kryddor som mejram, rosmarin och timjan är några som enligt Johanna Löfgren, inneväxtansvarig på Plantagen, överlever sol och värme.Foto: Lotta Bergseth
klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Sandberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro