ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dags att prata om porren?

Jack Werner · 3 Mar 2014
Uppdaterad 3 Mar 2014
Dags att prata om porren?

Dags att prata om porren?


När Jack Werner ser de märkliga sökorden glida förbi på sökmotorn PornMD undrar han: Borde vi inte prata mer om det här?

klar

Artikellänk är kopierad

”Food”. ”Masterubates” [sic!]. ”Riding the bicycle”. Det är en märklig sammanställning, de ord som mjukt glider förbi över skärmen. Det blir nog så av sig själv, när man som porrsökmotorn PornMD:s nya tjänst, ”Live Searches”, försöker spegla den samtida västerländska sexualiteten. Tjänsten går ut på just det: Att visa upp sökorden som matas in i sidan. Men det är faktiskt inte första gången nätporrbranschen försöker göra sin trafik mer transparent.

Redan våren 2013 gick PornMD ut med en överskådlig interaktiv karta, för att visa vilka sökord som var populärast i vilka länder. Exempelvis är de tre vanligaste sökorden i Sverige i tur och ordning ”swedish”, ”anal” och ”milf”. I januari i år delade porrsidan Pornhub med sig av data till tidningen Guardian, där det bland annat avslöjades att den genomsnittslige engelsmannen tillbringar nio minuter och 42 sekunder per besök på sidan och att användare från den lilla engelska staden Ware, med cirka 18 000 invånare, är de som klickar på flest sidor under ett och samma besök. Rent kulturellt är nätporren också en återkommande humoristisk referenspunkt. Till Reddits massintervjuforum, Ask me anything, vänder sig porrskådisar ofta för att berätta om sina jobb. På bloggen Pornhub Comments On Stock Photos kombineras till exempel citat från kommentarsfälten under porrfilmerna med genrebilder på män framför datorer, till exempel en godmodig läkare vid en laptop som tillskrivs citatet "Those anal warts need some liquid nitro action like right fucking now".

Det enda som saknas i denna överskådliga målning av dagens porrkonsumtion är egentligen användarnas egna ansikten. I denna vår tid av att dela saker på sociala medier är det väldigt få som öppet berättar om sina porrpreferenser. Kanske är det bra, då de flesta nog gärna slipper att höra om kollegan Rutgers senaste ensamstund. Men när jag ser de där märkliga sökorden glida förbi på PornMD undrar jag ändå: Borde vi inte prata mer om det här?

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro