ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dags att söka till högskolan

Ylva Rehnberg · 12 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Ansökan till högskolan kan kännas som en karusell. Agnes Fogelberg funderar på att söka logopedprogrammet men har kommit till Stockholms Akademiska Forum för att få mer kunskap. 

Ansökan till högskolan kan kännas som en karusell. Agnes Fogelberg funderar på att söka logopedprogrammet men har kommit till Stockholms Akademiska Forum för att få mer kunskap.  Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

Ett samarbete med Studentliv – Sveriges största tidning för studenter.
Ett samarbete med Studentliv – Sveriges största tidning för studenter.

På onsdag ska ansökningarna till vårterminens högskoleutbildningar skickas in. Hur ska man veta vilken utbildning som passar en bäst?Frida Andersson är studievägledare på Stockholms Akademiska Forum, ett in­formationscentrum som drivs gemensamt av alla högskolor i Stockholm. Hon hjälper blivande studenter både med formell in­formation, till exempel hur man söker, och med att hitta den utbildning som bäst passar deras personliga intressen.– Oavsett konjunkturläge är det många besökare som frågar ”Får man jobb på det?”. Man kan ju aldrig lova någonting, men det finns ju prognoser. Men man ska ta dem med en nypa salt och välja något man är intresserad av, tycker Frida.Agnes Fogelberg vill träffa en studievägledare för att få hjälp att reda ut vad hon är mest intresserad av.– Jag har börjat fundera på logopedprogrammet, men jag är inte säker på att jag vill jobba med vård, och jag är också intresserad av personalfrågor. Därför vill jag prata med någon som kan hjälpa mig att ringa in mina intressen, säger Agnes.Hon berättar att hon vill bo kvar i Stockholm och därför helst vill gå på logopedprogrammet på Karolinska institutet, KI. – Jag ringde till studievägledaren på logopedprogrammet och de har något som kallas ”Skugga en student”, så jag fick träffa en tjej som går på utbildningen. Det var jättebra, jag fick reda på saker jag inte visste.Annars tycker Agnes att det går att få en ganska bra bild av en utbildning genom att titta på lärosätets hemsida. Även arbetsförmedlingens hemsida är bra för att få en uppfattning om hur arbetslivet efter en viss utbildning kan se ut.KI:s logopedprogram startar inte förrän till hösten, men Agnes kommer troligen att söka till Uppsala universitets logopedprogram, som börjar i vår.– Jag vill hellre gå på KI, men det är lägre antagningspoäng i Uppsala. Så det är snabba ryck nu, chansningstider.

4 tips: Ska du söka?

Vad är du intresserad av? Utgå från det men kolla också upp arbetsmark­nadsläget så att du vet vad som väntar.Vad är viktigt för dig? Vill du gå en utbildning nära din hemort? Vill du ha lärare med bra forskningsmeriter? Vill du ha mycket praktik?Är du behörig? Behöver du komplettera på gymnasienivå först? I så fall bör du göra det snart, för från och med ansökan till höstterminen 2010 kommer sökande som kompletterat sin gymnasieutbildning i efterhand att utgöra en egen urvalsgrupp och troligen få svårare att komma in.

Prata med en studievägledare. På högskolor finns det både central studievägledning och vägledning ute på de olika institutionerna.

Webbtipset Test och länkar

Alla högskolor har bra hemsidor med information om deras utbildningar. Men det finns också bra översiktliga webbplatser med allmän information om studier, intressetester och länksamlingar. Vi har samlat några bra verktyg för valet och ansökan till högskolan.På studera.nu gör du själva ansökanHögskoleverkets granskningar av alla utbildningars kvalitetArbetsförmedlingens hjälp i valet av yrke och utbildningDen stora portalen Syoguiden

klar

Artikellänk är kopierad

Ylva Rehnberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro