ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dags att ta upp båten – här är bästa tipsen

Daniel Cederlund · 21 Sep 2017
Uppdaterad 21 Sep 2017
Här är tipsen på hur du vinterförvarar din båt.

Här är tipsen på hur du vinterförvarar din båt. Foto: TT bild


Hösten är här, vintern är på g och för dig som är båtägare är det hög tid att plocka upp båten. Men hur gör man, när ska det göras och vad bör man tänka på? Vi kontaktade en båtupplockarveteran i jakt på några kloka råd.

klar

Artikellänk är kopierad

Generalisera mera är en devis som kan anammas för att hitta tydliga svar. Men under samtalet med Peter Karlsson, verksamhetschef på Svenska Båtunionen, blir man snabbt varse om att det arbetssättet inte är särskilt tacksamt att applicera på båtar och vården av dem.– Att fråga hur man tar hand om sin båt är ungefär som att fråga vilken färg ett hus har, säger han.

Men när det gäller att ta upp båten – när är det egentligen dags och varför ska man göra det överhuvudtaget?– Det du ska tänka på är att ta upp den innan den 15 oktober, då det är slutdatum för de allra flesta båtskadeförsäkringarna. Om du åker på en skada efter det datumet och båten fortfarande ligger i, så är det inte säkert att försäkringen gäller. Behöver du ha den kvar i vattnet längre gör du klokt i att kontakta ditt försäkringsbolag, säger Peter Karlsson.

Och hur du tar upp båten beror förstås på vilken båt du har.–En liten eka kan du dra upp på land för hand och lägga upp och ner. Annars kan du använda en båttrailer och om du har en riktigt stor båt kan det krävas en specialtrailer eller kran. Om du är medlem i en båtklubb brukar du få hjälp med att ta upp båten och var du ska ställa den.

Vad ska jag tänka på när jag vinterförvarar båten?– Att skydda den ordentligt, antingen med presenning eller en sorts plastfilm som man värmer fast – det finns flera företag som kan hjälpa dig med just det. Sedan ska du gå igenom båtens anvisningar vilken service du bör göra på skrov och motor.

Om jag känner mig lite osäker och inte vill göra allt själv, finns det alternativ?– De flesta tillhör en båtklubb där hjälp finns att få med upptagningen, och massa andra medlemmar att fråga om du är osäker på något. Annars går det så klart att anlita företag för hjälp med allt från upptagning och förvaring till service.

pil
Checklista – Dags att ta upp båten

Ta upp båten senast den 15 oktober. Båtskadeförsäkringen gäller sällan efter det.

Ställ båten stadigt och undvik platser där marken rör på sig. Tillhör du en båtklubb hjälper de oftast till med förvaringsplats.

Städa båten ordentligt, både in- och utvändigt. Det är mycket roligare att komma till en ren, fin och mögelfri båt när våren kommer.

Kom ihåg att åka förbi båten då och då för att kolla status. Särskilt när det varit kallt, blåsigt eller kommit mycket snö.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Cederlund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro