ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dags att välja din framtid

Studentliv · 14 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Sista ansökningsdagen till högskolan är i morgon och studievägledarna har fullt upp.

Sista ansökningsdagen till högskolan är i morgon och studievägledarna har fullt upp.


klar

Artikellänk är kopierad

I samarbete med Studentliv.
I samarbete med Studentliv.

Sista ansökningsdag till högskolan är den 15 april, och det är full rulle hos studievägledarna på universitet och högskolor just nu.Det är påsklov och småtomt i korridorerna på Stockholms universitet, men mottagningen hos studievägledarna har extraöppet. Mer eller mindre rådlösa studenter söker tips och vägledning. – Det handlar om allt från enkla frågor om behörighetskraven på någon delkurs, till långa samtal om vad man egentligen vill med sitt liv, säger studievägledaren Sebastian Mantelstjerna.

Anna Sjögren, 21, har pluggat ett par terminer och är en av alla studenter som har några rejält svåra beslut att fatta just nu.– Jag har läst socialantropologi och gillat det, men jag kan inte plugga enbart för att det är roligt längre. Jag måste bestämma mig för en yrkesväg. Frågan är bara vad jag ska läsa. Och var, säger

Anna Sjögren, som kan tänka sig att flytta om hon hittar rätt utbildning.– Jag väljer nog något inom samhällsvetarsektorn, men det är också allt jag vet just nu, säger hon.– Det vore ju bra om det var någonting där jag kan tillgodoräkna mig antropologistudierna.

Hon tycker att hela situationen är rätt jobbig. – Man tänker ju på det här hela tiden. Jag snackar med kompisarna, föräldrarna, studievägledarna – alla som kan ge mig en klarare bild.

Anita Andersson, studievägledare, tycker att studenterna ska känna sig fria att fråga precis vad de vill.– Vi har en genomtänkt samtalsteknik som syftar till att hjälpa dig att själv hitta svaren. Och du får besöka oss flera gånger om det behövs.

Grundregeln, tycker Anita Andersson, är att välja det man känner mycket för. – Samtidigt som man ska se till hur arbetsmarknaden ser ut, tillägger hon försiktigt.

klar

Artikellänk är kopierad

Studentliv
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro