ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dags för disko när internet går i gång

Per-Ola Mjömark · 14 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Fanny Karlsson är en riktig diskodrottning.

Fanny Karlsson är en riktig diskodrottning.


klar

Artikellänk är kopierad

När den svajiga internetuppkopplingen går i gång börjar en diskolampa att lysa. Idén var Fanny Karlssons.

Vad är tanken bakom din disko­kula?– Jag och mina vänner hade problem med att veta om vi hade någon uplink. Vi var trötta på att sitta och pinga hela tiden. Jag kom på idén att det skulle vara ett disko när internet var i gång. Vi använde en gammal skrivarkabel, en discokula och ett nätaggregat.

Hur lång tid tog det att bygga? – Två timmar, kanske. Själva byggandet var inte svårt. Vi lödde på tre ställen, sedan var det inte mycket mer. Det svåra var att hitta rätt pin att använda på skrivarkabeln. Vi fick googla oss fram till en gammal skrivarmanual på nätet. Sedan skrev en vän ett program som skickar bytes mot en server.

Brukar du bygga egna saker?– Jag försöker. Jag håller på att bygga en sexbent robot. Just nu går den in i saker, därför ska den få en IR-sensor. Meningen är att den ska ta ett steg tillbaka och vända sig om när det dyker upp ett hinder.

Så funkar discokulan

Den internetkänsliga diskokulan tog endast två timmar att bygga. 

Fanny Karlsson kopplade parallellportskabeln från diskokulan till en stationär dator.Signalen till reläet går via parallellportskabeln.Den rödsvarta kabeln levererar elektricitet till kulan i taket. Svårare än så är det inte att få en internetkänslig diskokula.

klar

Artikellänk är kopierad

Per-Ola Mjömark
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro