ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dags för fredagsmys – här är det nyttigaste snackset

Ida Gustafsson · 3 Mar 2016
Uppdaterad 25 Nov 2016
Chips, popcorn och ostbågar - hörnpelare i det svenska fredagsmyset. Men vad är egentligen nyttigast?

Chips, popcorn och ostbågar - hörnpelare i det svenska fredagsmyset. Men vad är egentligen nyttigast? Foto: TT


Slutet på veckan firas med snacks, det är sen gammalt. Men vad är nyttigast av chips, popcorn och ostbågar? Metro reder ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Det sägs att begreppet fredagsmyset föddes på 1990-talet, ordet kom med i Svenska akademiens ordlista 2006. Fredagsmys innebär att man på ett avslappnat sätt firar arbetsveckans slut med familjen och vänner. Och ofta med något krispigt salt snacks som chips eller popcorn. ► LÄS MER: Estelles planer: Vill välkomna syskonet med popcornMen vad är nyttigast? Metro kontaktar Livsmedelsverket nutritionist Åsa Brugård Konde som ger besked: 

– Det är en lätt fråga att svara på. Det är popcorn! Och då popcorn som man poppar själv med en bra olja, som till exempel rapsolja. I mikropopcorn är det ofta palmolja som varken är bra för hälsan eller miljön, säger hon. 

Hennes tips är att köpa popcorn och poppa själv på spisen i en gryta – med lock. 

– Använd måttligt med salt och välj gärna mineralsalt för att minska på mängden natrium.

► LÄS MER: Här eldar Jenny Strömstedt ostbågar i Nyhetsmorgonstudion 

Men när det kommer till frågan om vad som är nyttigast av chips eller ostbågar blir det lite klurigare, berättar Åsa Brugård Konde. Enligt Livsmedelsverkets databas är det det stor skillnad i fettinnehållet mellan olika sorters chips. Men svaren pekar på att chips är lite nyttigare än ostbågar. 

–  Det är svårt att peka på några generella skillnader mellan ostbågar och chips, möjligen är chips aningen bättre. Låt smaken styra och ät inte för mycket, säger Åsa Brugård Konde. 

Åsa Brugård Konde
Åsa Brugård KondeFoto: Livsmedelsverket
klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro