ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dags för nästa rond i USA-valet: Vem ska utmana Trump?

Niklas Wennergren · 20 Feb 2016
Uppdaterad 20 Feb 2016
Donald Trump har en stabil ledning i de nationella opinionsmätningarna.

Donald Trump har en stabil ledning i de nationella opinionsmätningarna. Foto: TT Grafik: Metro


17 republikanska kandidater har blivit sex. Sex demokratiska har blivit två. Natten till söndag drar primär­valen vidare till Nevada och South Carolina. Glesnar fältet ytterligare?

klar

Artikellänk är kopierad

I South Carolina hoppas det republikanska etablissemanget skaka fram en moderat utmanare till Donald Trump att samsas bakom – en som kan vinna ett presidentval.

Trump, som leder stort i opinionsmätningarna, anses av många för kontroversiell för att ta hem presidentposten. Hela tre av fem amerikaner har en negativ bild av Trump, enligt en Gallup-undersökning häromveckan. Endast en tredjedel är positiva till miljardären.► LÄS MER: Quiz: Kan du gissa vilken presidentkandidat som sagt vad? 

Marco Rubio såg länge ut som den moderata kandidat etablissemanget letat efter. Men en mindre bra debattinsats, där Rubio upprepade ett inövat svar flera gånger, har orsakat grus i maskineriet.

I stället kunde John Kasich göra ett starkt primärval i New Hampshire, 15,8 procent. Den populäre Ohio-guvernören borde vara en stark etablissemangs-kandidat. När andra pratar om att ta ansvar för statens finanser och landets växande skulder har Kasich verkligen gjort det. I slutet på 90-talet ledde han representanthusrepublikanerna till en överenskommelse med Clinton-administrationen för att balansera budgeten.

► LÄS MER: Så här fungerar egentligen det amerikanska primärvalet

Samtidigt har Jeb Bush, vars kampanj gått hackigt, den senaste veckan fått hjälp av sin bror George W Bush.

– Jag har sett Jeb agera. Han kommer att vara en stark och stadig hand när han ställs inför det oväntade, sade ex-presidenten under ett valmöte i South Carolina.

Hillary Clinton leder fortfarande i de nationella opinionsmätningarna men Bernie Sanders har visat sig vara en överraskande stark motståndare.
Hillary Clinton leder fortfarande i de nationella opinionsmätningarna men Bernie Sanders har visat sig vara en överraskande stark motståndare.Foto: TT Grafik: Metro

I Nevada slåss Hillary Clinton för att behålla momentum i sin kampanj sedan utmanaren Bernie Sanders överraskat alla och gjort oväntat starka resultat i både Iowa och New Hampshire.

Från att ha haft ett stort övertag i opinionsmätningarna i Nevada ligger de demokratiska kandidaterna nu i princip lika.

► LÄS MER: Det här behöver du veta om valet i USA 

Clintons kampanj trodde nog att statens större andel latinamerikanska invånare, en väljargrupp där Clinton hittills varit väldigt stark, skulle föra Clinton till en säker seger. Men i veckan försökte man sänka förväntningarna.

– Där kommer att vara ett viktigt latinamerikanskt inslag i primärvalet i Nevada men det är fortfarande en stat med 80 procent vita väljare, sa Clintons talespersonen Brian Fallon till NBC.

Kanske vill man undvika att ännu en knapp seger, som i Iowa, ska framställas som en vinst för Sanders. Enligt amerikanska webbtidningen vox.com är andelen vita väljare i Nevada hursomhelst 65 procent.

klar

Artikellänk är kopierad

Niklas Wennergren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro