ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dahlgrens julbord är både god och nytolkande

Jonas Cramby · 5 Dec 2014
Uppdaterad 21 Dec 2016

Foto: Jasmin Storch


klar

Artikellänk är kopierad

Jul vid matbordet, Södra Blasieholmshamnen 8

4 av 5

Strax till höger om Matbaren ligger sedan i våras Matbordet, Mathias Dahlgrens nya experimentkök och matsal. När inte nya rätter utvecklas kan nämligen ett tiotal matintresserade gäster sitta runt den vackra marmorbaren, föra viktiga foodiesamtal och kolla på medan någon av Matbordets kockar förbereder dagens måltid. Vissa dagar ägnas åt ”radikal matlagning”, andra bjuds det in gästande “matlagare, ideologer, vetenskapsmän och producenter” och en gång i månaden serveras det som borde vara Stockholms lyxigaste bakfyllebrunch för 2 500 kronor.

Just nu och fram till jul så tar de sig dock an julbordet och som hängiven kål-, sill- och grisälskare är det med pickande hjärta jag närmar mig Grand Hotel. För även om jag naturligtvis förstår att det kommer bli en hel del nytolkningar, så vore ju Mathias Dahlgren inte Mathias Dahlgren om det inte också kommer bli jäkligt goffigt. Och jag behöver inte bli besviken.

Redan i kapprummet börjar julfeststämningen börjar med ett glas varm äppelmust smaksatt med tamarind. Mmmm. Juligt. Den inledande sillrätten smakar även den förvånansvärt traditionellt, bara godare. Laxbordet nytolkas till fyra sorters laxsashimi med traditionella julsmaker: gravat, inkokt, inlagt och rökt. Den ofta hånade, men i mitt fall älskade, ägghalvan representeras av ett 63-gradersägg på mandelpotatispuré, friterade potatisskal och vit tryffel. Sjukt gott. Vidare piffas kålrätten upp med en stekt havskräftestjärt, skinkan blir till en julkryddig fläsksida med grisfotsdumpling medan ris a la maltan delas upp till två desserter: en clementinsorbet och en fryst risgrynsgröt som körts i en paco jet och blivit till en sensationellt krämig glass. Fantastiskt. Till kaffet serveras slutligen en nybakt chokladkaka med lättvispad grädde och om allt detta låter som den vanliga, övermäktiga jullunchen, så är det faktiskt inte det. Julen vid Matbordet är inte bara god och nytolkande, det är en uppvisning i konsten att komponera en måltid också. Inte en enda gång förlorar man nyfikenheten på vad som kommer härnäst, inte en enda gång vill man lägga sig i fosterställning under bordet.

Att äta sin jullunch vid ett communitytable som det här har dock en nackdel: samtalen över bordet tenderar lätt till att bli “viktiga” diskussioner om hållbarhet, djurhållning och hur hippt det är med grönsaker. När man kanske egentligen hellre bara skulle vilja snacka lite skit med en kompis.

Undvik

Ett besök om du vill ha en privat stund med en vän eller älskling – man sitter vid ett communitytable och det diskuteras ofta runt måltiden.

Missa inte

Det välkomponerade och väldigt lagom dryckespaketet som det till och med går att jobba efter att ha druckit. Kanske.

Priser

5-rätters meny: 1 500. Dryckespaket: 500 kronor.

Öppet

En lunch- och en middagssittning måndag till lördag fram tills den 24 december.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro