ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dahlin "draftens diamant" – svenskarna som kan väljas tidigt av NHL-lagen

Martin Nygren · 22 Jun 2018
Uppdaterad 22 Jun 2018
Rasmus Dahlin är namnet på allas läppar inför midsommarhelgens NHL-draft, då klubbarna turas om att tinga rättigheterna till världens största ishockey-talanger. Efter senaste årens många svenska stjärskott har tagit plats i NHL-lagens toppbackpar råder svensk backdille i världens bästa hockeyliga.

Rasmus Dahlin är namnet på allas läppar inför midsommarhelgens NHL-draft, då klubbarna turas om att tinga rättigheterna till världens största ishockey-talanger. Efter senaste årens många svenska stjärskott har tagit plats i NHL-lagens toppbackpar råder svensk backdille i världens bästa hockeyliga. Foto: Getty Images och Niclas Jönsson/Event-Photo.se


Frölundas succéback Rasmus Dahlin – den yngsta svenska OS-deltagaren i ishockey – tros väljas först i helgens NHL-draft. Det har bara hänt en gång förut att en svensk väljs först – och flera svenska stortalanger till backar är aktuella att gå tidigt i NHL Entry Draft 2018.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter 20 poäng på 41 matcher i SHL den gångna säsongen och OS-spel är det dags för Rasmus Dahlin att få sin supersäsong krönt – troligtvis av Buffalo Sabres, som har förstatjing i draften som i år för första gången äger rum i American Airlines Center, Dallas, Texas, USA.

quotation startMan blir på något sätt en galjonsfigur både för klubben man hamnar i och för NHLquotation end

Nordamerika kan knappt vänta på att se tvåvägsbacken Dahlin mönstra till tekning i NHL-mundering på den mindre rinkens blålinje. Förväntningarna är stora.

– Dahlin är draftens diamant om han fortsätter utvecklas. Det dröjer inte länge innan han är en stjärna, säger Goran Stubb, direktör för NHL:s europeiska scoutingorgan, till NHL.com. Dan Marr har samma titel för det centrala scoutingorganet, och han instämmer:

– Dahlin är en exceptionellt talangfull kandidat som kommer att kunna bidra, influera och påverka en NHL-klubbs framgångar på samma sätt som Erik Karlsson har gjort i Ottawa och Victor Hedman kunnat i Tamba Bay.

Jacob Olofsson är en av många forwards som är intressanta för NHL-klubben. Jacob Olofsson spelar i Timrå som kvalificerade sig för SHL efter kvalmatchserien mot Leksand.
Jacob Olofsson är en av många forwards som är intressanta för NHL-klubben. Jacob Olofsson spelar i Timrå som kvalificerade sig för SHL efter kvalmatchserien mot Leksand.Foto: Getty Images

Så stora att pensionerade tvåvägscentern Mats Sundin, den enda svenska spelaren som tingats först i en NHL-draft, gått ut med varningens ord till Rasmus Dahlin i Expressen.

– Nummer ett är nummer ett. Man blir på något sätt en galjonsfigur både för klubben man hamnar i och för NHL. Med det kommer både extra press och ansvar som det gäller att hantera. Och man måste leverera också., säger Sundin som valdes av Quebec, staden där dåvarande Colorado Avalanche huserade, och sedermera hamnade i Toronto där han blev långvarig lagkapten och legendar.

Mats Sundin vittnar om stor press, här under sin premiärsäsong för Quebec som valde honom först av alla i draften. Med det blev han första svensk att väljas först, men kan nu få sällskap om den äran.
Mats Sundin vittnar om stor press, här under sin premiärsäsong för Quebec som valde honom först av alla i draften. Med det blev han första svensk att väljas först, men kan nu få sällskap om den äran.Foto: Getty Images

– Det är otroligt kul att få en sån bekräftelse men jag förstod inte vilken press och vilket ansvar det innebär. Jag kände nog: ”Fantastiskt, nu är karriären klar. Nu är det bara ut och lira”. Men man får ingenting gratis. Tvärtom blir man en måltavla ute på isen. Alla andra vill visa att de kan tävla mot en och slå en. Det var tufft, säger Mats Sundin till Expressen.

NHL har sug för svenska backar

Nedan listas de backar som väntas väljas tidigt under NHL-draften, där förstarundan inleds 01:30 natten mot lördag svensk tid, och runda 2–7 sker natten mot söndag.

quotation startDahlin är draftens diamant om han fortsätter utvecklas.quotation end
Rasmus Dahlin är Sveriges yngsta OS-spelare genom tiderna. I SHL blev det 20 poäng för Frölunda. Hans moderklubb är HC Lidköping.
Rasmus Dahlin är Sveriges yngsta OS-spelare genom tiderna. I SHL blev det 20 poäng för Frölunda. Hans moderklubb är HC Lidköping.Foto: Niclas Jönsson/event-photo.se

Rasmus Dahlin, Frölunda. 189 centimeter. 85 kg. Vänsterskytt. Offensivt bevisad 18-åring som efter VM- och OS-spel visat att han är redo för det ansvar som väntar ett förstaval i NHL-draften. Under helgens draft lär det vara många högt upp i näringskedjan som blickar avundsjukt mot scenen där Dahlin ikläds en konkurrents tröja. Med all rätt – Dahlins potential är gränslös. Är redan mer än duglig i båda ändar av planen men skulle behöva mer för att bli lika fruktad längs sarger framför mål. Lägligt nog brukar NHL-lagens sommarcamps  innebära en rejäl skjuts i nykomlingars fysik. Två backar har valts först i en NHL-draft sedan 2000. Buffalo som har förstatjing på backen coachas av Phil Housley, som har klubbens rekord för poäng en 18-årig back gjort på en säsong – räkna med att han kommer att ha svårt att inte tinga Dahlin till sin trupp.

Adam Boqvist har inte gjort mål i SHL för Brynäs – men för svenska hockeylandslaget Tre kronor.
Adam Boqvist har inte gjort mål i SHL för Brynäs – men för svenska hockeylandslaget Tre kronor.Foto: Getty Images

Adam Boqvist, Brynäs. 181 cm. 75 kg. Högerskytt. Scouter har sett det som att han legat före Erik Karlsson vid samma ålder. Ratades från JVM-truppen under året som inte bar med sig det SHL-genombrott många väntade sig. I J20 gjorde han dock 24 poäng på 25 matcher, och för svenska U18 levererade han 3+3 assist på 6 matcher. Beskrivs ha en gränslös offensiv potential som i regel snarare hör en toppforward i första- eller andrakedjan till. Som brukligt när det kommer till mindre backar med spelhuvud och öga för nätmaskor råder ingen brist på utvecklingspotential i defensiv zon.

17-åringen var inne på fler mål framåt än bakåt efter 16 minuter istid per match i snitt.
17-åringen var inne på fler mål framåt än bakåt efter 16 minuter istid per match i snitt.Foto: Niclas Jönsson/event-photo.se

Nils Lundkvist, Luleå. 180 cm. 79 kg. Högerskytt.  Har en sensationell genombrottssäsong i SHL bakom sig – i klubben där morbror Jan Sandström agerade backklippa i 17 raka år. Kropps­bygden gör att NHL-tankarna snarare går åt Brian Leetch än Zdeno Chara – en offensiv back med bländande puckkontroll och gnistrande skär. Motståndare måste alltid frukta svårförsvarade spelvändningar med Lundkvists blad som ursprung. Fostrad i Piteå HC – precis som Stanley Cup-vinnarna Stefan Persson och Tomas Holmström samt Legion of Doom-kedjans Mikael Renberg och hårdföre backen Mattias Öhlund.

Filip Johansson, back, Leksand. 186 centimeter. 85 kg. Högerskytt. Har vunnit VM-guld med småkronorna och knipt brons i TV-pucken där han tampades med spelare ett år äldre än han själv. Har på totalt 63 matcher i SuperElit varit inne på 16 fler mål framåt än bakåt – det i kombination med sparsamma 36 utvisningsminuter indikerar att Johansson är en spelare coacher gärna spelar i svåra situationer. Lägg därtill ett par snabba rör som gör sig väl i jobbiga kontringssituationer och en skalle som vet var han ska styra kroppen för att maximera sin insats på isen. Sätter pucken på lagkamraternas blad och har en kyla med pucken som tyder på stort tålamod och självförtroende i offensiva situationer, kan mycket väl utvecklas till att bli en fruktad speluppläggare på toppen av en paraply-uppställning i numerära överlägen.

Adam Boqvist och Rasmus Sandin på ett scouting-läger i Buffalo den andra juni. Rasmus Sandin har spelat kanadensisk OHL- hockey med stor framgång under den senaste säsongen, men tillhör SHL-klubben Rögle.
Adam Boqvist och Rasmus Sandin på ett scouting-läger i Buffalo den andra juni. Rasmus Sandin har spelat kanadensisk OHL- hockey med stor framgång under den senaste säsongen, men tillhör SHL-klubben Rögle.Foto: Getty images

Rasmus Sandin, back, Rögle. 181 centimeter. 86 kg. Vänsterskytt. 18 år gammal har Sandin spelat för Modo, Almtuna och Brynäs innan det blev dags för SHL-hockey i fjol. Men Rögle lånade ut honom efter fem matcher – och äntligen blev det tydligt att Sandin hittat hem. I kanadensiska OHL-laget Sault Ste. Marie Greyhounds fick Sandin rikligt med speltid vilken han gengäldade med 45 poäng och maffiga plus 35 i plusminus-statistiken på 51 grundseriematcher, toppat med en balja och tolv assist på 24 slutspelsmatcher för laget vars finalförlust kom i matchseriens sjätte dust. Karl Stewart vid Central Scouting har för nhl.com sagt att ”hans hockey-IQ är helt otroligt. Man kan inte tackla honom; han är så smidig och rörlig. Han har ögon i nacken och försätter aldrig sina lagkamrater i en dålig situation.” Skjuter heller giftigt kvicka handledsskott än dunkar på med slagskott, vilket gör honom till en attraktiv speluppläggare i numerära överlägen.

quotation startHans hockey-IQ är helt otroligt. Man kan inte tackla honomquotation end
Adam Ginning ser ut att ladda upp för kroppskontakt – något som oftast slutar med en motståndare i isen eller mot plexiglaset. Tillhör den mer defensivt utpräglade backen bland backarna som är intressanta för NHL-klubbarna tidigt i draften.
Adam Ginning ser ut att ladda upp för kroppskontakt – något som oftast slutar med en motståndare i isen eller mot plexiglaset. Tillhör den mer defensivt utpräglade backen bland backarna som är intressanta för NHL-klubbarna tidigt i draften.Foto: Getty Images

Adam Ginning, back, Linköping. 191 centimeter. 89 kg. Vänsterskytt. Stor och stark back man inte gärna stöter in i längs plexiglaset. Säker på handen kan Ginning skapa förutsättningar för anfall, men är inte den man oftast ser komma älgande över offensiv blå innan forwardarna etablerat sig i anfallszonen. Bidrar i stället med ett tyngre slagskott eller snabbare handledare som inte bör underskattas. Men helst ska Ginning lyftas för sina defensiva kvaliteer, till skillnad från de flesta andra backar NHL-lagen intresserar sig för. Orädd och uppoffrande kan han både städa framför egen bur som stänga av målvinklar och täcka skotten med kroppen.

Axel Andersson är inne på många fler mål framåt än vad som släpps in i Djurgårdens Superelit-lag.
Axel Andersson är inne på många fler mål framåt än vad som släpps in i Djurgårdens Superelit-lag.Foto: Getty Images

Axel Andersson, back, Djurgården. 183 centimeter. 82 kg. Högerskytt. Backen har stått för 31 poäng på 42 matcher i SuperElit, och gjort fyra gånger så många assist som mål med fina positiva siffran 14 i plus-minus-statistiken. Har alla kvaliteer den moderna svenska backexporten ska ha: säker klubba, spelförståelse och fint glid i skären. Kan få sällskap i draftlistan av klubbkamraterna Olof Lindbom och Simon Johansson.

pil
Fler intressanta backar från svensk horisont.

Martin Fehérváry, back, HV71. Spelat i Sverige sedan 2014-15, då flytten från Slovakien gick till Malmö. Efter att ha gjort sju poäng och varit inne på fler framåt än bakom och lånats ut från Oskarshamn till HV71 blir Slovakiens landslagsspelare kvar i Jönköping nästa säsong – om inget NHL-lag vill annorlunda, förstås.

Mattias Samuelsson, back. Ett år innan hårdnackade Kjell Samuelsson satte punkt för en 813 matcher och 1 200 utvisningsminuter lång karriär kom Mattias till världen. Nu tror NHL-kännare att den amerikanska medborgaren går i en andra- eller fjärderunda. Dennis MacInnis på international scouting service förväntar sig då en ännu tuffare Samuelsson på sikt: ”Jag tycker att han spelar tuffare än sin far. Hans pappa var visserligen en försvars-zon-spelare, men inte nödvändigtvis en spelare som bestraffar och smäller på.” Spås bli en avskräckande faktor med rejäl räckvidd och tilltagen kroppshydda. Har spelat universitetshockey i Michigan med äldre brodern Lukas.

klar

Artikellänk är kopierad

Martin Nygren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro