ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dalai Lama: En kvinnlig efterträdare måste vara snygg

Alva Forsberg Fierro/ TT · 28 Sep 2015
Uppdaterad 28 Sep 2015
Ett uttalande av Dali lama har uppmärksammats där han säger att en kvinnlig Dali lama måste ha ett vackert ansikte.

Ett uttalande av Dali lama har uppmärksammats där han säger att en kvinnlig Dali lama måste ha ett vackert ansikte. Foto: TT


Den spirituella ledaren ser inga problem med att den framtida Dalai Lama kan vara en kvinna – men då ska hon vara snygg.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett kontroversiellt uttalande av Dalai lama har uppmärksammats i utländska medier.

"Om det blir en kvinnlig Dalai Lama så måste hon ha ett väldigt vackert ansikte, annars är hon inte till mycket nytta" säger Tibets religiöse och politiske överhuvud i en intervju med BBC som gjordes i veckan rapporterar The Guardian.

Reportern, som tycks bli överrumplad över svaret, börjar skratta och ställer sedan frågan: "Du skojar, eller inte?" "Det är sant!", svarar Dalai lama då och skrattar innan de går vidare i intervjun.

Samtidigt framhåller Dalai lama i intervjun att det kan vara en fördel, rent "biologiskt" med en kvinnlig Dalai lama då "hon kan visa mer känslor och medkänsla (än en man) i en orolig värld".

Flera kvinnorättskämpar har uttryckt sitt missnöje efter Dalai Lamas uttalande.

– Det är en besvikelse att en kvinnas möjlighet att ta på sig ledande roller ska hänga på hennes utseende. Det verkar finnas en besatthet i media kring detta med tanke på många av de kommentarer som fälls kring politiskt aktiva kvinnor, säger Vivienne Hayes, vd på Women’s Resource Centre.

►LÄS MER: Dalai Lama firade födelsedag med 80 böner

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro/ TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro