ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dalajägarna vägrar att skjuta varg

Matilda Bjerlöw · 2 Feb 2013
Uppdaterad 2 Feb 2013
Ett vargpar i Dalarna ska dödas i den pågående jakten – men jägarna vägrar. Vargen på bilden är en annan.

Ett vargpar i Dalarna ska dödas i den pågående jakten – men jägarna vägrar. Vargen på bilden är en annan. Foto: Scanpix


De tre första vargarna har nu dödats i den pågående vargjakten. Men de två vargar som ska dödas i Mora ser ut att klara livhanken – eftersom jägarna vägrar att gå ut och skjuta dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Vargfrågan har länge varit oerhört viktig i Dalarna, och åsikterna om huruvida vargen bör skjutas eller inte är starka.

Men i år drar ett gäng jägare i Mora norra jaktvårdskrets saken till sin spets. De vägrar helt enkelt att skjuta det vargpar som de tilldelats att skjuta, i Våmådalens revir.

– Det är speciellt just här. Det är det enda vargparet i hela Sverige som inte attackerar hundar och inte attackerar våra fäbodar. Det är helt fel för jägare att skjuta vargar som sköter sig. Det är precis de vargarna vi ska vårda för framtiden, säger Johan Frost, rovdjursansvarig i Mora norra jaktvårdskrets, till TT.

Jaktvårdskretsen representerar 50–60 älgjaktslag som alla enats om att inte skjuta det skötsamma vargparet.

– Våmhusvargarna har inte ställt till någon större skada. Troligtvis är hannen steril och paret har aldrig haft någon valpkull. Vi har sagt att så länge allt är lugnt ska vi värna om paret.  Troligtvis är det så att länsstyrelsen vill ha bort paret så att det i stället kommer in produktiva vargar,  säger jaktledare Per-Arne Lovén till Dalarnas Tidningar.

klar

Artikellänk är kopierad

Matilda Bjerlöw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro