ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dalarnas Silicon Valley

Torbjörn Nordvall · 28 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Grafik: Helena Halvarsson

SKIDTEKNIK. När den regerande Vasaloppskungen Daniel Tynell startar i årets Vasalopp gör han det med ett pulsband runt bröstet och ett datachip fastspänt på sin högra vrist. Längs den nio mil långa skidturen kommer han att leverera mängder av information till olika mottagare, länkar, sateliter och datorer.Varenda tidkontroll och varenda hjärtslag ska registreras under Tynells färd mot Mora. Informationen når blixtsnabbt ut till arrangörer, TV-publik och skidentusiaster runt om i hela världen.Bakom den tekniska revolutionen i Vasaloppet finns teknikföretag som IBM, EST, Telenor och svenska Activos. Tillsammans bidrar de till high tech i fäders spår. För det är inte bara Daniel Tynell som lämnar signaler efter sig från tekniska innovationer. Pulsbandet bärs i år av de 50 högst rankade åkarna. Och datachipset bärs av samtliga Vasaloppsveckans 44 000 anmälda deltagare, varav 15 800 i Vasaloppet.Pulsbandet skapade stor uppmärksamhet i fjol då Sveriges Television kopplade hälsoteknikföretaget Activos pulsmätningssystem till sin direktsändning av niomilaklassikern. Kontinuerligt kunde SVT, via grafik från Hego, visa hjärtfrekvensen hos tjugo av de bästa åkarna. Många av åkarna låg på 85-90 procent av sin maxpuls i de tuffaste stigningarna. TV-publiken hade också möjlighet att jämföra tätmännens puls, vilket höjde dramaturgin i sändningen.Vad tevepubliken inte hade en aning om var att informationen de fick i realtid i teverutan cirkulerade runt halva jorden via länkar, sateliter, telefonnät och fiberkablar i en sällsynt fascinerande teknisk akrobatik. Den totala fördröjningen för pulssignalen från att den skickas från åkaren och till det att den visas i TV är drygt en sekund.

•• En sekund?- Ja, längre tid tar det inte om man knyter samman den moderna teknik som finns i dag, säger civilingenjör Tom Magnergård som tillsammans med sin bror Daniel utvecklat pulsmätningstekniken i samarbete med bland annat Sveriges Olympiska kommitté, Idrottshögskolan i Stockholm och Karolinska institutet.  •• Vad är syftet med pulsmätningen?– Genom att visa pulsen under loppet ökar man intresset hos TV-tittarna som får se vad som verkligen händer i kroppen och vilka påfrestningar som åkarna utsätter sig för.•• Hur många åkare kan teoretiskt bära pulsmätare i Vasaloppet?– I princip alla skulle kunna bära det och överföra signaler. Rent tekniskt finns det inga begränsningar. Men det skulle kräva mer resurser och dessutom bör ju informationen tillföra något.Chippet, som alla åkare bär runt den högra vristen, är en annan finurlig uppfinning som slagit igenom i Vasaloppsspåret.–Chippen har öppnat upp helt nya möjligheter när det gäller tidsregistrering och många andra funktioner som till exempel SMS-servicen, säger Bo Ohlén på IBM.IBM har ansvarat för Vasaloppets resultatservice sedan 1967. De första datachipen testades av eliten 1994. Då kunde man för första gången automatiskt avläsa mellantider från matkontrollerna i Mångsbodarna, Risberg, Everstberg, Oxberg, Hökberg och Eldris. Chippen sköts av företaget EST som tar fram alla tider, en information som IBM sedan förädlar.Magnetmattor finns utlagda under snön på startplatsen i Berga by och vid samtliga matkontroller. Chippen registrerar hela färden ner till Mora. Först med ett pip vid starten, därefter piper det vid samtliga kontroller och målgång. Informationen slungas till kraftfulla datorer i Stockholm och i Vasaloppets hus i Mora.Med hjälp av datachippen är det också möjligt för Vasaloppet att ha SMS och MMS-tjänster. Anhöriga och media kan beställa SMS som kommer till beställarens telefon omedelbart efter en kontrollpassage. Det går även att få en beräknad målgångstid på den eller de åkare beställaren vill hålla koll på.2006 hade Telenor 44 000 beställningar av SMS. Multiplicerar man det med antalet kontroller och målgången så blir det drygt 300 000 SMS-meddelanden i Vasaloppets tjänst.

Inför årets Vasaloppsvecka finns dessutom en helt ny fiberkabel nedplöjd längs hela sträckan Sälen-Mora. Allt för att underlätta kommunikationerna i ett tidigare el- och telefonlöst land. Devisen i fäders spår för framtids segrar kan numera också heta i fäders spår för teknisk utveckling. Vasaloppslandet Sälen-Mora har ju blivit ett Dalarnas Silicon Valley.

klar

Artikellänk är kopierad

Torbjörn Nordvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro