ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dalaröpappan i rätten – brände sina barn inne

Clarence Frenker · 18 Feb 2014
Uppdaterad 18 Feb 2014

Den 40-årige pappan väntade tills barnen somnat. Sedan låste han dörren och tände eld på fritidshuset på Dalarö. Två pojkar i förskoleåldern dog i lågorna. I dag möts han och barnens mamma i rätten.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Gustav Hugosson

Den 40-årige mannen var klädd i gröna häkteskläder när han på tisdagsmorgonen tog plats i sal åtta i Södertörns tingsrätt.

Blicken var sänkt och han torkade sig flera gånger i ögonen när åtalspunkterna lästes upp. Sexbarnspappan står åtalad för två fall av mord, mordförsök och grov mordbrand för att den 28 september förra året ha bränt ihjäl två av sina söner i ett fritidshus på Dalarö.

– Han dödade sina söner och försökte döda sin dotter. Detta genom att nattetid anlägga en brand i huset han hyrde och där barnen låg och sov, säger kammaråklagare Henrik Attorps.

På plats i rättssalen fanns även mannens exfru och tillika barnens mamma. Även hennes anhöriga och anhöriga till mannen fanns på plats. Exfrun grät helt öppet när gärningsbeskrivningen lästes upp.

Mannen har i polisförhör berättat hur han och de tre barnen, en sjuårig flicka och två söner i förskoleåldern, befann sig i huset på Dalarö den aktuella kvällen förra året.

Barnen gick och lade sig som vanligt, i en loftsäng där de brukar sova alla tre. Strax innan barnen somnat tar mannen bort stegen och senare på natten tänder han eld på stugan med hjälp av tändvätska och servetter och lämnar barnen kvar.

På vägen från platsen skickar han ett sms till barnens mamma: ”Hämnden är ljuv, din jävla idiot.”

Enligt åklagare Henrik Attorps vaknade barnen av branden, men bara dottern kunde ta sig ned från loftsängen. En granne hörde skriken och larmade SOS men då var huset redan övertänt och pojkarnas kroppar hittades senare i huset, avlidna efter att ha andats in brandrök.

Den 40-årige mannen körde sedan mot Öland där han spelade in en ”avskedsfilm” och försökte efter det, enligt egen utsago, ta sitt liv.

Enligt mannen själv var gärningen på Dalarö en del av planeringen av hans utvidgade självmord.

– Av någon anledning bestämde han sig för att skjuta upp självmordet för sin egen del. Jag menar att de här gärningarna delvis varit som en hämnd mot exfrun, säger åklagare Henrik Attorps.

– Det visar de sms som skickats. Det finns även frågetecken om han överhuvudtaget tänkte ta sitt liv, säger han.

Den 40-årige mannen satt framåtlutad och tittade ned i bordet framför när gärningsbeskrivningen under förmiddagen lästes upp.

– Han erkänner samtliga gärningar, säger mannens advokat Sargon De Basso.

En stor del av bevisnignen bygger på SMS-trafik som lästes upp på förmiddagen. Även den film mannen spelade in på Öland kommer att åberopas men inte spelas upp i rättssalen.

Mannen har genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning som visat att han inte led av en allvarlig psykisk störning vid tillfället.

Enligt Henrik Attorps kommer han att yrka på livstids fängelse. 

Tårar i rättssalen när larmsamtalet spelades upp

Grannkvinnan vaknade av att hon hörde barnskrik och larmades SOS. När hon sprang ut mötte hon den sjuåriga flickan som lyckats ta sig ut ur det brinnande huset – men kvar i lågorna de två små pojkarna. Närt larmsamtalet spelades upp i rätten bröt de anhöriga ihop.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro