ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

Dålig munhälsa? Då löper du större risk att drabbas av andra sjukdomar

Metro · 2 Jan 2019
Uppdaterad 16 Jan 2019

Foto: Wasa Tandklinik


Hur bra är din munhygien? De senaste åren har forskare hittat flera samband mellan dålig munhälsa och allvarligare allmänsjukdomar. Maryam Pourmousa, specialist på tandlossning, berättar mer om riskerna.

klar

Artikellänk är kopierad

– I längden vinner du mycket på att gå på regelbundna kontroller hos tandläkaren. Det är bättre för både plånbok och hälsa, säger Maryam Pourmousa, specialist på tandlossning på Wasa Tandklinik.

Parodontit, eller tandlossning som det också kallas, är ett hett ämne inom forskningsvärlden. Det är också en av våra vanligaste folksjukdomar och orsakas av en inflammation i tandköttet. Hittills har forskningen bland annat visat att patienter med svår parodontit löper ökad risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. Forskarna tror att detta beror på att bakterier och cytokiner frisätts från det infekterade tandköttet och sprids ut i blodomloppet, vilket kan påskynda åderförkalkning i blodkärlen.

Sök vård i tidOm man inte behandlar parodontit i tid kan bakterierna sprida sig ner och angripa käkbenet. Låter man det fortgå kan infektionen förstöra fästet för tanden så pass mycket att tanden lossnar.

– De som bara går till tandläkaren när de har ont i en tand missar ofta att de kan ha begynnande tandlossning. Då upptäcks det försent och i värsta fall kan det innebära att tänderna blivit rörliga och inte går att behålla, därav vikten av regelbunden tandvård säger Maryam Pourmousa.

Maryam Pourmousa tror att framtida forskning kommer hitta ännu fler samband mellan andra sjukdomar och parodontit.

– Jag tycker att det borde vara lika självklart att söka vård för en infektion i munnen som det är att söka vård för andra infektioner i kroppen.

– Vi måste börja se munhålan som en del av kroppen och inte som en separat del. Drabbas munnen av en infektion så kommer det påverka hela kroppen, säger Maryam Pourmousa.

Svårt att upptäcka självFör att upptäcka tandlossning i ett tidigt skede mäter tandläkaren tandköttsfickor och med röntgen kontrolleras tändernas fäste i käkbenet.

– Parodontit utvecklas långsamt och eftersom infektionen sällan gör ont eller syns på utsidan är den svår att upptäcka utan att göra en grundlig undersökning.

Vad kan man då göra själv?– Noggrann rengöring med tandborste, tandtråd eller mellanrumsborstar är det enklaste knepet för att undvika inflammerat tandkött. Med förbättrad munhygien läker en ytlig tandsköttsinflammation (gingivit) på några veckor. Allvarligare parodontit kräver dock mer omfattande behandling, säger Maryam Pourmousa.

Läs mer om parodontit här!

pil
Maryams fem bästa tips för bättre tandhälsa:

• Borsta tänderna noggrant morgon och kväll. Satsa på en bra eltandborste och rengör mellan tänderna varje dag med tandtråd eller mellanrumsborstar.

• Fråga din tandläkare eller tandhygienist om hur du kan förbättra din tandborstningsteknik för att minimera plack och karies. Att hålla tandstenen borta är en förutsättning för all utläkning av tandlossningssjukdomar.

• Var extra noggrann om tandköttet blöder eller gör ont. Helt friska tänder kräver minst två minuter borstning två gånger dagligen. Har man problem måste man lägga ner ännu mer tid.

• Gå på regelbundna kontroller hos tandläkaren. Märker man att det blöder, svullnar, gör ont eller luktar illa bör man kolla upp det direkt hos tandläkaren eller tandhygienisten.

• Sluta röka. Det ökar nämligen risken för tandlossning.

Boka en konsultation hos Wasa tandklinik här!

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro