ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dålig munhälsa minskar risken för tarmsjukdomar

TT · 20 Jul 2016
Uppdaterad 27 Jan 2017

Foto: Fredrik Sandberg / TT


klar

Artikellänk är kopierad

Personer som har dålig munhälsa löper sänkt risk för att drabbas av en kronisk inflammatorisk tarmsjukdom. Det visar en studie bland drygt 20 000 personer i Enköping och Håbo, skriver Upsala Nya Tidning.

– Våra till synes märkliga resultat stöder den så kallade hygienhypotesen, som säger att en allt för ren miljö med låg exponering för mikroorganismer kan påverka immunsystemet på ett sätt som ökar benägenheten att utveckla astma, allergier och autoimmuna sjukdomar, säger Jonas Ludvigsson, professor vid Karolinska institutet och Universitetssjukhuset i Örebro, till tidningen.

De som hade en så dålig munhälsa att de förlorat de flesta av sina tänder löpte en halverad risk att få en inflammatorisk tarmsjukdom.

Så, dags att sluta borsta tänderna?

– Nej, nackdelarna av att ha dålig munhälsa överväger med råge den jämförelsevis lilla fördelen av en sänkt risk för ett par trots allt ganska ovanliga sjukdomar, säger Ludvigsson.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro