ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dalmasen som kan bli ny president i Somalia

Peter Lindholm · 22 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
Mohamed-Deeq Barkhadle kandiderar till presidentposten i Somalia. Här med barnen Abdirahmaan, Iimaan, Nafiiso, Subeer och Amran.

Mohamed-Deeq Barkhadle kandiderar till presidentposten i Somalia. Här med barnen Abdirahmaan, Iimaan, Nafiiso, Subeer och Amran. Foto: Ulf Palm


klar

Artikellänk är kopierad

Mohamed-Deeq Barkhadle från Dalarna är en av de hetaste kandidaterna till att bli Somalias nye president. I dag anländer han till Djibouti där övergångsregeringen och befrielsefronten Alliance for the Re-liberation of Somalia förhandlar om framtiden för det svårt krigsdrabbade Somalia, som inte haft någon fungerande centralmakt sedan 1991.Mohamed-Deeq Barkhadle, som är bosatt i Sverige sedan 14 år tillbaka och har dubbla medborgarskap, tror att han har goda chanser att bli vald till president den 26 eller 27 januari.– Det är många som tror att jag blir president. Jag tror själv att chansen är stor, det är  många som har tröttnat på krig och konflikter. De behöver en ung ledare som tror på demokrati och dialog.Du har kallats för ”Somalias Obama”.– Ja, de flesta somalier, som är för demokrati och som har flytt från krig, konflikter och orättvisor, tror att jag kan skapa förändring. Jag kommer med friskt blod och har inte skadat några somalier. Jag tror på demokrati och rättvisa. Ett fungerande system, det är allt som människorna behöver där.Är det inte ett förskräckligt tufft jobb, väldigt svårt och farligt?– Ja, men bara för att det är farligt kan ju inte alla sitta hemma. Det är då det behövs en ledare som kan förändra situationen. Men landet har varit utan regering i nästan 18 år. Allting är förstört, man måste börja om från början.Har det inte gjorts 14 försök tidigare att bilda en fungerande regering?– Ärligt talat har det varit noll försök eftersom det är våra fiender, ockupationsmakterna, som legat bakom. Det är som att israeliska regeringen skulle lösa konflikten mellan palestinska Hamas och PLO. Det går inte. Men jag ser ljust på framtiden.Du är ordförande för Somali Social Democrats. Går det att jämföra med de svenska socialdemokraterna?– Jag är ju medlem i de svenska socialdemokraterna i Avesta också, men har inte varit en särskilt aktiv medlem. Jag tror att den kunskap och erfarenhet vi fått från Sverige och andra demokratiska länder kan överföras till Somalia och appliceras där. Men det kommer att ta tid. Det kan inte hända på en gång.Hur ska man få bukt med den islamistiska milisen – och piraterna?– Genom att skapa fred. Kan man garantera deras liv kommer de att låta sig avväpnas och gå i skolan i stället. Det var krigsherrarna som var deras fiende, jag är inte det. Jag är bara en enkel människa som tror på demokrati och rättvisa – och jag tror de kommer att lyssna på mig.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro