ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Damallsvenska spelare utsatta för sexuella trakasserier – över en tredjedel drabbade

Filip Häggberg · 5 Feb 2018
Uppdaterad 5 Feb 2018
Irma Helin, till vardags i Djurgården, har gjort flera ungdomslandskamper.

Irma Helin, till vardags i Djurgården, har gjort flera ungdomslandskamper. Foto: IBL/Alamy


Mer än en tredjedel av spelarna i damallsvenskan har upplevt sexuella trakasserier eller kränkningar, visar en enkätundersökning från Fotbollskanalen. Många uppger att de drabbats av en man i den egna föreningen.

klar

Artikellänk är kopierad

53 damallsvenska spelare från tolv klubbar har anonymt svarat på frågor om sexuella trakasserier inom fotbollen.

Resultatet? Mer än en tredjedel, 34 procent, uppger att de utsatts för sexuella trakasserier eller kränkningar i egenskap av fotbollsspelare eller i andra samband där de representerat sitt klubb- eller landslag. Det rapporterar Fotbollskanalen.

– Jag blir så klart ledsen och förfärad över det, men jag är samtidigt inte särskilt förvånad. Jag har svårt att tro att just fotbollen skulle vara ett skyddat rum, med tanke på hur det ser ut i resten av samhället, säger Djurgårdsspelaren Irma Helin, till sajten.

72 procent av spelarna som upplevt trakasserierna och kränkningarna uppger att de utsatts vid flera tillfällen. Det vanligaste är verbala förolämpningar, men över hälften uppger att de utsatts för oönskade fysiska närmanden.

Bara en tiondel av spelarna, elva procent, har berättat om det som hänt för sin klubb.

– Det är det här som jag känner gör mig mest ledsen. Nu vet vi inte alla anledningar till varför de inte gjort det, men det ska alltid finnas en känsla hos en spelare att den kan gå till sin klubb av vilken anledning som helst, säger Linda Wijkström, generalsekreterare för damallsvenskans intresseorganisation Elitfotboll Dam till Fotbollskanalen.

Drygt 30 procent av de svarande uppger att den som utsatt dem för sexuella trakasserier eller kränkningar var en person inom samma förening som spelaren själv. I över 90 procent av fallen är det en man som legat bakom trakasserierna.

– Jag har varit med om massa saker, ända sedan jag var liten och fortfarande nu när jag är vuxen. Jag är bara en i mängden. Det är så här det ser ut för många, säger Irma Helin.

pil
Om undersökningen

Det var i december som Fotbollskanalen skickade ut ett webbformulär till damallsvenskans tolv klubbar. Fem spelare i varje lag skulle anonymt svara på frågorna.

Fem svar från samtliga lag inkom, med undantag för Eskilstuna United och Kif Örebro som kom in med färre än fem svar.

Källa: Källa: Fotbollskanalen

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro