ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Damberg om polisens video: Svårt att inte bli berörd

Jesper Lindqvist · 28 Feb 2019
Uppdaterad 28 Feb 2019
Polisen Christoffer Boman backas nu upp av inrikesminister Mikael Damberg

Polisen Christoffer Boman backas nu upp av inrikesminister Mikael Damberg Foto: TT/Polisen Rinkeby


Polisen Christoffer Bohmans öppenhjärtiga video om situationen i Rinkeby har fått enorm spridning i sociala medier. Nu kommenterar inrikesministern Mikael Damberg (S) videon och uppmanar till att samhället måste sluta upp bakom polisen. "Det är som Christoffer säger – polisen klarar inte det här ensamma" säger han till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

I videon, som publicerades på Polisen Rinkebys Facebooksida under tisdagen, berättar den biträdande lokalpolisområdeschefen i Järva om en särskild händelse. Den utspelade sig under fredagen, när två stycken ungdomar försökte snatta fikabröd från en matbutik.

”De blir påkomna av personalen, som försöker hindra dem, varpå de här unga pojkarna drar vapen mot personalen”, säger Christoffer Boman i videon. Han fortsätter: ”Förstår vi på riktigt hur sjukt det här beteendet är, eller har det blivit alltför normaliserat genom de här våldsyttringarna som har skett de senaste åren”?

”De blir extremt farliga”

Händelsen fastnade på en övervakningskamera, och en misstänkt gärningsman har gripits.

”De här unga pojkarna har gått fullständigt vilse i relationerna de har till varandra, i machokulturen och i sina egna rädslor. Tillsammans med att de har vapen blir de extremt farliga”, säger Christoffer Boman i klippet.

Videon har i skrivande stund setts över en miljon gånger, och engagemanget har varit stort.

Nu uttalar sig även inrikesminister Mikael Damberg (S) om den uppmärksammade videon.

”Det är svårt att inte beröras, det visar ju också den stora spridningen av filmklippet”, skriver han i ett mejl till Metro.

”Samhället måste säga stopp”

Vidare menar inrikesministern att åtgärder för att komma åt den beskrivna problematiken är på ingång.

”Polisen kommer att få fler kollegor, bättre villkor och en skarpare lagstiftning att utgå ifrån”, skriver Mikael Damberg.

Men han påpekar också – precis som Christoffer Boman säger i filmklippet – att polisen behöver hjälp från samhället för att lösa situationen.

”Det är som Christoffer säger – polisen klarar inte det här ensamma. Vi som samhälle måste säga stopp och sluta upp bakom polisen. Vi måste fråga oss själva vad vi kan göra”, säger Mikael Damberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro