ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Damien, 37, är före detta soldaten som kämpar mot tjuvjakt

Natalie Demirian · 15 Apr 2017
Uppdaterad 15 Apr 2017
Damien Mander har över 17 års erfarenhet inom militären och konfliktområden.

Damien Mander har över 17 års erfarenhet inom militären och konfliktområden. Foto: Erico Hiller


Den före detta prickskytten Damien Mander för nu ett annat krig – den mot tjuvjägarna i Afrika. För Metro berättar han om varför han ägnar sitt liv åt att skydda elefanter och noshörningar.

klar

Artikellänk är kopierad

Prickskytt, röjdykare och legosoldat. Damien Mander, 37, från Australien har minst sagt en lång bakgrund inom militären. År 2008 lämnade han kriget i Irak där han var legosoldat. I stället bosatte han sig i Afrika, där han sedan 2009 för en kamp mot tjuvjägare.

– Jag åkte inte till Afrika för att hitta mitt kall, jag åkte dit för ett äventyr. Men när jag såg vad som pågick med djuren där insåg jag vad som var min nästa kamp livet. Det är därför jag gör det jag gör, säger han till Metro.

Damien Mander med en noshörning.
Damien Mander med en noshörning.Foto: Erico Hiller

Han grundade organisation International Anti Poaching Foundation och utbildar militära insatser i Afrika i kriget mot tjuvjägarna. Han säger att organisationen fokuserar på att försvara djuren in i det allra sista, i frontlinjen.

– Det handlar oftast om elefanter och noshörningar, för de är de allra svåraste djuren att skydda. De kräver ett nästan militärlikt försvar på grund av värdet i deras horn och betar.

Damien Mander säger att problemet med tjuvskyttar finns i hela Afrika. Hans organisation jobbar främst i Zimbabwe, Moçambique, Sydafrika och Malawi.

– Min passion är egentligen inte att jaga tjuvjägare. Min passion är att få andra människor att vilja hjälpa djur och övertyga människor om att det är bra att skydda djur.

Det som gör att han brinner så mycket för sitt arbete är just orättvisan mot de här djuren.

– Vi har stora problem i världen. Avskogning, havsförsurning och klimatförändringar är några exempel. Det viktigaste vi kan göra är att värna om det vi har kvar. Det är därför det är så viktigt att skydda elefanterna och noshörningarna. Om man klarar av att utveckla en strategi för att skydda dem så kan man skydda hela ekosystem.

Damien Mander utbildar militära insatser i Afrika.
Damien Mander utbildar militära insatser i Afrika.Foto: Erico Hiller

Vilka är tjuvjägarna?

– Tjuvjakt är en av de största industrierna i världen. Det är folk som är involverade i organiserad brottslighet och terrorism. Det här är inte bara ett afrikanskt problem. De här djuren är en del av världen och det är allas ansvar att se efter dem, säger Damien Mander.

Nyligen var han på Sverigebesök hos svenska Wildhood Foundation, en organisation som stödjer insatser som skyddar de mest hotade arterna på frontlinjen i kriget mot tjuvjägarna.

– Damiens arbete är ett strålande exempel på vilken skillnad det gör. Det är en oerhört allvarlig situation för noshörningar och elefanter i dag, och en kamp mot klockan om vi ska hinna rädda dem. Vi vill öka kännedomen om den kamp som pågår och uppmuntra fler att engagera sig. Varje insamlad krona gör skillnad och går oavkortat till att bekämpa tjuvjakt, säger Filippa Tarras-Wahlberg, Wildhood Foundations grundare.

Noshörningar och elefanters jagas för deras horn och betar.
Noshörningar och elefanters jagas för deras horn och betar.Foto: Erico Hiller
klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro