ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dan Eliasson behåller jättelönen på nya toppjobbet

David Peterson · 5 Feb 2018
Uppdaterad 5 Feb 2018
Dan Eliasson tar över som generaldirektör för MSB.

Dan Eliasson tar över som generaldirektör för MSB. Foto: IBL


Dan Eliasson gick från ett toppjobb till ett annat. Som rikspolischef tjänade han 160 000 kronor i månaden – en lön som han plockar med sig till sin post som generaldirektör på MSB, skriver Expressen.

klar

Artikellänk är kopierad

Kritiken mot Dan Eliassons hantering av Polismyndigheten var stark i flera år och i förra veckan lämnade han posten. Att han också erbjöds ett nytt toppjobb som generaldirektör för MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har väckt ny kritik.

– Regeringen har ju talat om hur viktigt det är att bygga upp det svenska civilförsvaret igen, och det håller jag med om. Men att då den som just avsatts som misslyckad rikspolischef ska bli den ansvarig för civilförsvaret, det är verkligen en dålig start, sade Liberalernas partiledare Jan Björklund till DN efter beskedet.

Enligt Expressenkommer Dan Eliasson att tjäna lika mycket i sin nya roll som han gjorde som rikspolischef. Lönen på 160 000 kronor i månaden innebär att han är den näst bäst betalda myndighetschefen och han är bara några tusenlappar bakom statsminister Stefan Löfvens (S) lön på 168 000 kronor i månaden, enligt tidningen.

När ansökningstiden för jobbet som generaldirektör på MSB gick ut i juni förra sommaren hade 28 personer sökt jobbet, men bland de namnen finns inte Eliassons. Fackförbundet på arbetsplatsen hade inte förberetts på att Eliasson blir myndighetens nya chef och de har inte fått veta hur rekryteringsprocessen såg ut.

– Processen är inte offentlig och det kan man ifrågasätta. På måndag träffades avdelningscheferna på regeringskansliet och troligtvis fick de informationen då. Jag hade uppskattat om jag som ordförande hade fått det då också, säger Jan Karlsson, lokal ordförande för fackförbundet ST vid myndigheten, till Expressen.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro