ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Danderyds sjukhus – en bakteriebomb

Andreas Nordh · 23 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Björn Bragée är kritisk mot den dåliga städningen på Danderyds sjukhus. Städningen på sjukhuset är undermålig, visar SVT:s Rapport.

Björn Bragée är kritisk mot den dåliga städningen på Danderyds sjukhus. Städningen på sjukhuset är undermålig, visar SVT:s Rapport. Foto: SVT Rapport


Cancersjuk läkare slår larm

klar

Artikellänk är kopierad

 Dammråttor, bakteriefällor och toaletter bruna av skit. Cancersjuke läkaren Björn Bragée reagerade starkt på smutsen på Danderyds sjukhus. Smittsamma tarmbakterier sprids allt mer på sjukhusen. Enligt SVT:s Rapport rapporterades under årets första sex månader 261 fall av den multiresistenta tarmbakterien VRE i Sverige. Det går att jämföra med de tio fallen under samma period förra året.

Läkaren Björn Bragée som är svårt sjuk i tarmcancer och är inlagd på Danderyds sjukhus i Stockholm är allt annat än nöjd med städningen och den slitna miljön.– Obegripligt att städningen på en sådan här avdelning består i att en städerska kommer in 6–7 minuter varje dag, säger Björn Bragée till Rapport.

Dålig hygien på sjukhusen sägs vara en riskfaktor för spridning av just VRE-bakterien.– Det här är ett problem som är väl känt över hela Sverige. Det skulle kunna vara vilket sjukhus som helst. Det är många klagomål på städningen från både patienter och personal, säger Smittskydds-institutets Kerstin Mannerquist till Rapport.

Under den senaste tiden har 26 patienter på Varbergs sjukhus smittats av VRE och har fått sjukhuset att införa stränga besöksförbud på flera avdelningar.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Nordh
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro