ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Daniel, 23, blev svårt sjuk i Japan – kämpar för att kunna komma hem

Åsa Larsson · 31 Okt 2015
Uppdaterad 31 Okt 2015
Daniel Winroth med systern Sofia på sjukhuset i Kyoto.

Daniel Winroth med systern Sofia på sjukhuset i Kyoto. Foto: Privat


Daniel Winroth, 23, reste till Japan för att studera – nu har han drabbats av den ovanliga sjukdomen Guillain-Barrés syndrom och ligger förlamad i en sjukhussäng. Vänner och anhöriga håller nu på att samla ihop till sjuktransport hem, något som skulle kosta 370 000 kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniels klasskompisar har tillverkat origamitranor, en tradition för att önska sjuka tillfriskning.
Daniels klasskompisar har tillverkat origamitranor, en tradition för att önska sjuka tillfriskning.Foto: Privat
Sofia Winroth har gjort tavlor med bokstäver och fraser på så att Daniel ska kunna kommunicera med sköterskorna. Det är bara några få som kan engelska på sjukhuset i Kyoto.
Sofia Winroth har gjort tavlor med bokstäver och fraser på så att Daniel ska kunna kommunicera med sköterskorna. Det är bara några få som kan engelska på sjukhuset i Kyoto.Foto: Privat
Daniel Winroth har själv gått med på publiceringen om hans svåra situation.
Daniel Winroth har själv gått med på publiceringen om hans svåra situation.Foto: Privat
Daniels pappa Ragnar Winroth och syster Sofia Winroth. De reste till Japan när de fick reda på Daniels sjukdomstillstånd.
Daniels pappa Ragnar Winroth och syster Sofia Winroth. De reste till Japan när de fick reda på Daniels sjukdomstillstånd.Foto: Privat

Från att ha varit en frisk 23-åring har Daniel Winroth nu tappat kontroll och känsel i stora delar av kroppen och kan inte andas utan respirator. Fredag 18 september fick Daniels pappa Ragnar Winroth samtal från en läkare i Japan. 

– Det var en chock, säger han till Metro.

Efter överläggningar så reste pappan och Daniels syster Sofia dit.

– Då hade han blivit ännu sämre. När doktorn ringde kunde jag prata med Daniel över telefon, och när vi kom så kunde han röra på fingrarna. men tre-fyra dagar senare kunde han ju inte göra det heller.

Daniel har ont och kan inte prata så systern Sofia har skapat pektavlor för att de ska kunna kommunicera genom att nicka och blinka.

Guillain-Barrés syndrom innebär att immunsystemet angriper den egna kroppen och det inleds med en ”attack” på några veckor. Därefter så blir kroppen gradvis bättre. En del återhämtar sig, andra får fortsatta problem.►LÄS MER: Så råkar svenskar illa ut utomlands Daniel har enligt familjen drabbats av en svår variant och är förlamad från nacken och ner. Hans syn, hörsel och ögonrörelser är också påverkade.

– De första veckorna blir man bara sämre och sämre, och det är jättejobbigt. Man tänker att nu kan det inte bli sämre och så blir det det, berättar Sofia Winroth.

Efter en månad blev Ragnar tvungen att resa hem för att jobba och nu finns systern Sofia vid Daniels sida. Hennes visum går dock ut 20 december. Anhöriga och vänner har startat insamlingen "Ta hem Daniel” för att Daniel ska kunna flygas hem.

– Det går inte i ord beskriva den tacksamhet som vi känner till de som engagerar sig, säger Sofia.►LÄS MER: Sjukhusets krav: Betala – annars slutar vi vårda din dödssjuka pappa Daniel har blivit flyttad till en vanlig avdelning och även blivit lite bättre, något som paradoxalt har ställt till problem.

– Han har börjat kunna röra ena armen och har i sömnen dragit ur respiratorslangen. Den är obekväm och han har säkert försökt att bli av med det obehagliga, berättar hon.

Nu har de anhöriga på plats börjat hjälpa till att vaka om nätterna och Sofia har varit i kontakt med två svenska läkare som anser att det inte är hållbart att Daniel är kvar.►LÄS MER: Grahms tuffa resa till måltoppen – fick nervsjukdomen Guillain-Barrés Daniel Winroth som studerat i Japan hade tecknat den försäkring som Japan kräver för att man ska få komma och studera, vilket täcker vårdkostnader till 70 procent. De övriga 30 procenten täcktes av en försäkring som Daniel tecknat med skolan. Men när sjukdomen slog till så visade det sig att hemtransport inte omfattas.

Svenska Utrikesdepartementet (UD) är medvetna om Daniels fall, och säger att han inte är ensam. UD blir kontaktade flera gånger i veckan om fall där svenskar insjuknat utomlands.

– Många svenskar är duktiga på att försäkra sig, men problematiken är att man inte alltid vet exakt vad försäkringen täcker, säger Patric Nilsson på UD.►LÄS MER: Rekordmånga sjuka på resan För alla som har fastnat utomlands och är i behov av hjälp, till exempel till ambulanstransport finns möjligheten att ansöka om ekonomiskt bistånd – ett lån som UD kan ge på kort varsel. Men problemet är att pengarna måste betalas tillbaka nästan med detsamma och det finns ingen avbetalningsplan utan allt kommer på en faktura.

– Därför är vi väldigt noga med att titta tillsammans med individen på om det finns andra möjligheter att lösa situationen. Vi kan aldrig gå runt en person och säga att nu bestämmer vi svenska UD att vi ska flyga hem den här personen, eftersom det resulterar i en skuld.

Om man ansöker så gör UD en bedömning i varje enskilt ärende, säger Patric Nilsson.

Daniel har nu ansökt om lånet och familjen hoppas att insamlingen på nätet ska kunna täcka hemresan om en månad.

– Vi kände att nu har vi ett datum och det blir som en desperat handling, men jag vet inte vad vi annars ska göra, säger Sofia Winroth.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro