ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Daniel, 26, om att dejta med smittfri hiv: “Har träffat livrädda killar"

Linnéa Borgert · 21 Nov 2016
Uppdaterad 1 Dec 2016
"Jag är bara en helt vanlig kille som har råkat få hiv. Jag, som de allra flesta, drömmer om ett liv med familj och barn", säger Daniel Rahm. 

"Jag är bara en helt vanlig kille som har råkat få hiv. Jag, som de allra flesta, drömmer om ett liv med familj och barn", säger Daniel Rahm.  Foto: Privat


Daniel Rahm lever med smittfri hiv. Trots det möter han fortfarande rädsla och fördomar. – Jag har inte haft något problem med att träffa killar, men nu finns en stor svårighet i det, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

För tre år sedan fick Daniel Rahm, 26, veta att han hade hiv. Ett besked som från början var svårt att acceptera. – Jag hade en felaktig bild av vad hiv faktiskt var. Jag hade sett “Torka aldrig tårar utan handskar” och var rädd för att dö på det viset. Det är ju så klart en helt fel bild av hur det är att leva med hiv i dag, säger han.► LÄS MER: Kent träffade Inger som lever med hiv: Vi är som alla andra par I dag är Daniels virusnivåer omätbara tack vare fungerande behandling. Det betyder att han lever med smittfri hiv, vilket är fallet för 95 procent av hivpositiva i Sverige. Men det finns fortfarande många killar som inte vill träffas på grund av hans status. – Jag har träffat killar som säger “jaha, okej. Då använder vi en kondom om vi kommer så långt”. Ibland har personen själv inga problem med det, men är rädd för vad omgivningen ska säga och tycka. Sedan har jag träffat livrädda killar som absolut inte har kunnat hantera det och tagit avstånd, säger han.► LÄS MER: Quiz – hur mycket kan du om hiv? Frågor som “vad kan vi göra med varandra?” och “hur kan du garantera att du inte är smittsam?” är inte ovanliga. – Så länge man har en välfungerande behandling, äter mediciner och har omätbara virusnivåer så utgör man ingen risk för att överföra viruset till någon annan, för det finns inget virus att överföra. Det är mörkertalet som inte går och testar sig, som inte vet om sin diagnos, som kan smitta andra, säger han.► LÄS MER: 7 viktiga framsteg i arbetet med hiv Han brukar berätta om sin diagnos ganska tidigt. Dels för att han har varit offentlig med det i media. – För mig finns det inte att berätta det på tredje eller tionde dejten. Jag vill att det ska komma från mig. Sedan vill jag spara på både min och den andra personens tid. Jag orkar inte påbörja någonting för att sedan få nobben.► LÄS MER: 9 vanliga myter om hiv – det här borde du ha koll på Vad känner du när någon blir rädd eller tar avstånd? – Det är aldrig kul att bli nobbad för någonting man inte kan styra över. Att man inte får en chans att visa vem man är, att man i stället ska fokusera på en kronisk infektion. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte har varit ledsen, för det är klart att man blir det. ► LÄS MER: Gustav Fridolin ”Oacceptabelt stora skillnader i kvaliteten på sex- och samlevnadsundervisningen”

Daniel: Det här vill jag inte höra när jag berättar att jag är hivpositiv

"Men någon som du, som ser så frisk ut, kan väl inte ha hiv?"

– Då undrar jag hur någon med hiv ser ut egentligen? Tror människor fortfarande att det är som på 80-talet när medicinerna inte fanns och man blev sjuk kroppsligt? Hiv syns inte på utsidan. Din bästa vän, din kollega eller expediten i din affär han ha hiv. Det är bara ett test som talar om ifall man har hiv eller inte."Varför använde du inte kondom?"

 Jag tycker ofta att hiv förknippas med sexuell läggning och sex. Som att man ligger runt och är ovarsam. Att man nästan får skylla sig själv lite. Jag är bara en helt vanlig kille som har råkat få hiv. Jag, som de allra flesta, drömmer om ett liv med familj och barn. Jag vill inte att så stor vikt ska läggas vid sex."Jag förstår. Det är jättemodigt av dig att berätta, men jag kan inte."– 

“Vadå, då är du sjuk eller?”– Eller att man bara kan vara vänner. Det blir indirekt som om att de inte förstår ändå, att de har fördomar om det. Man får återigen informera och vara en skolfröken och berätta att det är lugnt. Det blir lite tröttsamt att jämt behöva försvara sig.

"Vem/vad/hur blev du smittad?"– Det är det klassiska. Det är väl aldrig roligt när någon gång runt och tror att man är sjuk, för det är vi inte. Många har en felaktig bild och förstår inte att det tar 8-10 år att bli sjuk i sin hiv-infektion, om man inte har tillgång till mediciner. Många är medvetna om att det finns mediciner idag, men det finns fortfarande en stor okunskap om vad medicinerna gör. Hiv är ingenting farligt, men går det att undvika så gör det, för det är sjukt onödigt att få det. Träffar man en ny partner, använd kondom tills båda har testat sig för då skyddar ni er mot både hiv och andra könssjukdomar.

– Det är någonting jag behåller för mig själv, min familj och mina vänner. Det är ingenting som jag sitter och pratar om med vem som helst. Jag vill vara en person. Jag är inte hiv, jag lever med hiv. 

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro