ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Daniel, 36, tröttnade på människors dåliga källkritik – läs hans hyllade Facebookinlägg

Hugo Ewald · 1 Okt 2015
Uppdaterad 2 Okt 2015

Under torsdagen fick den 36-åriga miljöpartisten Daniel nog av den brist på källkritik han märkt av på internet. Särskilt störde han sig på rasister och främlingsfientliga som utan att kolla vad de faktiskt delade spridde inlägg av falsk eller satirisk natur. Han skrev därför ett hyllat Facebookinlägg som delats över 4 000 gånger.

klar

Artikellänk är kopierad

När 36-åriga Daniel Tukia drack sitt morgonkaffe under torsdagen skrev han ett inlägg där han, bland annat utifrån Metros Viralgranskaren, dementerar ett antal främlingsfientliga påståenden som spridits i sociala medier under det senaste året. Inlägget blev snabbt viralt och har i skrivande stund delats över 4 000 gånger.

– Under en lång tid har det blivit mer och mer av ett klimat på sociala medier där man bara delar vidare en rubrik utan att följa upp allt. Just nu så var jag frustrerad över rasism och främlingsfientlighet som är en fråga som står mig nära, säger Daniel till Metro.► LÄS MER: Nej, Alan Kurdis kropp blev inte flyttad för "bättre snyftbilder"

Myter som dementeras i Daniels inlägg är bland annat påståenden om att muslimer skulle vilja stoppa Oktoberfest, att nioåriga Alva skulle få kvarsittning för att hon hade ett mobiltelefonskal med svenska flaggan på och att Alan Kurdis kropp skulle ha flyttas för "bättre snyftbilder". Daniel har själv journalistisk bakgrund, och berättar att källkritik är någonting som är väldigt viktigt för honom.

– Det sitter väl i ryggmärgen, att jag känner av när någon inte kollat upp sina källor. Men jag älskar satir och kan tycka att många av de här falska nyhetsartiklarna är väldigt roliga. Men det är lite cyniskt att många tjänar rätt mycket pengar på det, säger han.

Daniel berättar att han är fascinerad över den spridningen inlägget fått.

– Det är så fascinerande vad om blir viralt och inte. Det är jättekul att många skrivit väldigt uppskattande om det. Ibland är det vanligt att man möts av hat efter sådana här inlägg, men nu har de inte kommit, säger han.► LÄS MER: Nej, muslimer kräver inte att Tyskland ska stoppa Oktoberfest

De flesta exempel i Danieis lista är sådana som Viralgranskaren falskstämplat, men i ett av fallet har inte VIralgranskaren kunnat avgöra om det var sant eller falskt. Här kan du läsa mer om det: http://www.metro.se/nyheter/delade-muslimer-ut-tarta-i-nordstan-for-att-fira-terrordadet-i-paris/EVHoap!H3d60SD1Y6cI/

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro