ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Daniel drabbad av Björn Borg-effekten

Elisabeth Braw · 2 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
När Daniel Ha var 20 år hoppade han av dataingenjörsutbild-ningen för att starta Disqus, en tjänst som kostnadsfritt samlar människors kommentarer på Internet.

När Daniel Ha var 20 år hoppade han av dataingenjörsutbild-ningen för att starta Disqus, en tjänst som kostnadsfritt samlar människors kommentarer på Internet. Foto: Elisabeth Braw


klar

Artikellänk är kopierad

När Bill Gates hoppade av studierna på Harvard för att grunda Microsoft var han närmast unik. 33 år senare har Silicon Valley en hel generation unga entreprenörer – och för dem är en avbruten högskoleutbildning inget minus.20-årige Daniel Ha hade tråkigt på universitetet men tyckte det var roligt att skriva datorprogram. Sagt och gjort: Ha och en kursare hoppade av dataingenjörsutbildningen startade Disqus, vars mjukvara låter användare samla kommentarer de skriver på internet.Disqus har i dag kontor i San Francisco, och ett växande antal tidningar och bloggare använder dess kostnadsfria tjänst.-- Man får mer trovärdighet genom att ha eget företag än genom en högskoleexamen, säger Ha, nu 22.Han har många kolleger i kategorin ung Silicon Valley-entreprenör.– Det är mycket billigare att starta företag nuförtiden. Microsofts och Apples grundare var också unga, men då behövde man investerare med en gång. I dag kan man bokstavligt talat starta ett företag i sitt studentrum, säger Paul Graham, vars riskkapitalbolag, Y Combinator, investerar i startup-företag som Disqus.När Adam Smith gick på Masters-utbildning på Massachusetts Institute of Technology skrev han ett datorprogram som sorterar information som finns i epost och därmed gör mejlande mer effektivt. 

Smith tog aldrig examen: i stället gjorde han och kompisen Matt Brezina ett företag av idén. I dag har deras San Francisco-baserade företag nästan 20 anställda. Deras gratismjukvara, som nu både sorterar e-postinformation och länkar ihop Outlook med Facebook och LinkedIn, är redan populär. Smith är fortfarande bara 23; Brezina är 27.Många unga entreprenörer kommer till Stanford-universitetets Technology Ventures-kurser, där finländskan Riitta Katila är managementprofessor. – Det handlar mycket om Björn Borg-effekten. Studenter tittar på andra som har startat företag och säger: ”Jag skulle kunna göra samma sak”, säger Katila och tillägger:

– Det är också lättare att ta det steget i Silicon Valley, där det finns så mycket riskkapital. Och till skillnad från Europa är det ingen skamfläck att misslyckas.Det behöver Adam Smith och Matt Brezina inte bekymra sig för. De gav nyligen korgen till Microsoft, som ville köpa deras företag Xobni för 160 miljoner kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Braw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro