ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Daniel Ek investerar från skatteparadiset Cypern

Linnea Bergman · 15 Maj 2017
Uppdaterad 15 Maj 2017
Daniel Ek, vd för Spotify.

Daniel Ek, vd för Spotify.


Enligt Di Digital har Spotifys vd ett brevlådeföretag på Cypern. Parallellt vill Spotify också begränsa olika länders förmåga att beskatta streamingtjänsten.

klar

Artikellänk är kopierad

Alla Daniel Eks investeringar pekar mot ett investmentbolag på Cypern, skriver nu Di Digital.

Det handlar om investeringar i två bolag, Student.com och blodtestbolaget Werlabs, som båda kan spåras till det Cypern-registrerade bolaget D.G.E. Investments.

Ek står inte själv som aktieägare i bolaget. Det ägs istället av ett annat bolag som tillhandahåller finansiella tjänster. Företaget D.G.E. Investments kopplas via handlingar till moderbolaget Spotify Technology, med bas i Luxemburg.

Enligt Di Digital står troligtvis ”D.G.E.” i företagsnamnet för vd:ns fullständiga namn, Daniel Georg Ek.

Cypern har ett förmånligt skattesystem. Bland annat kan den som säljer aktier på Cypern slippa reavinstskatt om aktierna ligger i ett utländskt företag. Det är sedan tidigare känt att en av Spotifys grundare, Martin Lorentzon, förvaltar sina pengar på just Cypern.

Di Digital avslöjar även att Spotify aktivt motarbetar åtgärder för att stoppa skatteflykt i flera länder där företaget är verksamt. Förenklat vill företaget inte att enskilda länder beskattar bolagets försäljning där den äger rum.

Spotifys skriver i en skriftlig kommentar till Metro att de inte vill att enskilda länder agerar på egen hand utan att industriländernas samarbetsorgan OECD ska samordna beskattningen först.

Företaget skriver även i en kommentar:

”Spotify är stolta över att betala sina skatter och arbetar aktivt med regeringar och internationella organisationer över hela världen, inklusive OECD, för att hjälpa dem att eliminera aggressiv skatteflykt.” 

Metro har sökt Spotify för en kompletterande kommentar kring uppgifterna om Daniel Eks investmentbolag på Cypern.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro