ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Daniel var fånge hos IS i ett år: Blev en del av livet i krigszonen"

· 11 Apr 2016
Uppdaterad 12 Apr 2016

Han ville skildra livet av människor på flykt och tog sig därför in i Syrien. Kort därefter blev han kidnappad av terrorgruppen IS och spenderade 13 månader i fångenskap. Nu släpper Daniel Rye Ottosen en bok om sina upplevelser som IS-fånge.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var under 2013 som journalisten och fotografen Daniel Rye Ottosen från Danmark bestämde sig för att ta sig in i Syrien för att skildra livet människorna levde där. Tanken var att följa en flyende familj på resan från Syrien och undan kriget, men efter bara två dagar blev han kidnappad av Islamiska staten. 

– De satte handklovar och ögonbindel på mig och förde ner mig i källaren. Vi mötte IS innan vi egentligen förstod faran med dem, säger Daniel Rye Ottosen, 27 år. 

►LÄS MER: Jihad John är död

På den tiden var han vältränad efter att länge ha varit elitgymnast. Det var något som väckte intresset hos IS som misstänkte att han ljög om att han var journalist och egentligen var CIA-agent. 

– Vid ett tillfälle visade jag några gymnastikövningar för att bevisa att jag talade sanning. Det var min största oro i början, att de trodde att jag var en spion. Om du är en spion är det inget mer med det, du kommer aldrig hem igen. 

Den första tiden i fångenskap var Daniel ensam vilket han beskriver som otroligt påfrestande. Han blev torterad, försökte ta sitt liv och gjorde flera flyktförsök. 

– Det var väldigt svårt för mig, jag var svag när jag var ensam. Mina tankar skenade iväg. 

►LÄS MER: Obama till Islamiska staten: "Ni kan inte gömma er"

Efter en tid blev han placerad i en cell med andra västerlänningar och till slut var de 19 män som levde tillsammans. Gemenskapen gjorde tillvaron bättre och rädslorna lättare att hantera. Tillsammans kunde de prata, spela spel och träna. 

– Vi gjorde allt möjligt. På morgonen och eftermiddagen när ingen störde oss kunde vi få tänka på något annat än situationen vi befann oss i. Men det konstiga var att bli en del av det dagliga livet inne i krigszonen. 

Daniel hade ingen kontakt med sin familj i Danmark under tiden i fångenskap. Efter månader av förhandlingar mellan hans familj och kidnapparna lyckades man genom en hemlig operation slutligen hitta och frita honom. Exakt hur den processen gick till vill han inte gå in på eftersom hans nya bok "Ser du månen, Daniel" skildrar den komplexa historien. 

Daniel satt fängslad med den amerikanska journalisten James Foley, vars brutala avrättning, filmad av IS, skapade stora rubriker över hela världen. Fångarna som delade cell med Daniel kom från många olika länder och de förstod snabbt att vissa förmodligen aldrig skulle komma därifrån, beroende på var de kom ifrån. Daniel själv fick en förvarning om att han troligtvis snart skulle släppas fri. 

►LÄS MER: IS tvingas halvera löner - och rear ut gisslan

– Därför frågade James Foley om jag ville ta med ett brev från honom och ge till hans familj. Jag memorerade hela brevet, det var i princip ett avskedsbrev från James eftersom han anade att han inte skulle komma därifrån levande. Tyvärr hade han rätt.

I juni 2014 blev Daniel den sista av fångarna att lämna sin cell vid liv och enligt honom är hans cellkamrater och deras vänskap anledningen till att han kunde behålla sin mentala hälsa som fånge.

– Du är alltid rädd för att dö men det jag var mest rädd för var att bli skild från de jag satt fängslad med och som blev mina bästa vänner. 

I dag känner han inte hat mot IS och dess anhängare och när freden väl kommer till Syrien vill han åka tillbaka. 

– Jag vill inte döma någon, jag tror att alla är en produkt av samhället de lever i. Jag är inte journalist för att hata, mitt jobb är att bryta ner barriärer. Jag är trött på hur vi löser problem, jag tror inte på att bomba, skjuta och döda. Jag tycker inte att någon ska bli dödad för sina handlingar. 

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro