ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Daniels kavajskola

Stockholm hannah sjostrom · 8 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I var modern mans garderob bör det hänga en kavaj. Och äger du bara en svart för festliga tillfällen är det dags att investera i en kavaj som du kan ha på både vår och sommar. – Kavajen tillhör de basplagg som är väldigt användbara. Det är lagom uppklätt och aldrig fel, säger Daniel Lindström, modechef på Café. Modet har förändrats, urvalet bland kavajer är större och allt fler unga killar har förstått vikten av att bära kavaj. – Tonårskillar i dag köper egna kavajer - de använder ju inte farsans gamla. När jag var ung hade man kavaj på studenten, aldrig annars, säger Daniel. Passformen är a och o när man köper kavaj. – Just nu ska den sitta ganska tajt och silhuetta en är smal. Skötseln är viktig; man ska hänga upp kavajen på galge, vädra ofta och kemtvätta. – Man ska satsa på kvalitet som håller i flera år. Många kavajer ser väldigt lika ut och det kan vara svårt att välja rätt. Men kolla på saker som fodret för att få en känsla för kavajens kvalitet. Ett par tusen kronor tycker jag en bra kavaj kan vara värd att investera i, säger Daniel Lindström. Kavaj funkar lika bra till jeans och t-shirt som till skjorta och slips. Din egen bekvämlighet och stil avgör hur du vill bära den. För vår och sommar funkar färger som ljust grå, vit eller marinblå.

• Att tänka på när man köper kavaj: • Enkel eller dubbel knapprad? "Dubbelknäppt är trendigt just nu efter att ha setts som gubbigt. Det blir en formell känsla eftersom kavajen inte tål att vara uppknäppt - det blir för mycket tyg som fladdrar omkring. För enkel knapprad varierar knapparna mellan en och fyra." • Trubbiga eller spetsiga slag? "Trenden just nu är smala, trubbiga slag. De smala slagen ger bilden av ett väldigt ungt mode, lite coola popkillar à la Franz Ferdinand." • Midjekort eller lårlång? "Trenden har varit att kavajen är ganska kort men samtidigt vill man att den ska gå över rumpan." • Dasslock eller oöppnat? "Slitsen eller sprundet bak på kavajen kan antingen vara två (dasslock), eller en i mitten. Det är en smaksak."

Kavajetikett: • Nedersta knappen ska alltid vara oknäppt. • Sprätta inte fickorna. Är de igensydda ska de bara vara dekoration. • Sprätta däremot bort märket på armen. • Ska du på cocktail-party? Stoppa in en färgglad näsduk i bröstfickan.

Bildtext: Hugo Bergström på Nitty Gritty hjälper Daniel Lindström att hitta en kavaj till våren. "Satsa på kvalitet. Lägg en extra tusenlapp så får du en riktigt bra kavaj som sitter bra och som håller i flera år, säger Daniel. FOTO: URBAN BRÅDHE

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm hannah sjostrom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro