ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Danmark drabbades värre av krisen – nu vill de korsa sundet

Calle Berglund · 29 Feb 2012
Uppdaterad 29 Feb 2012

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix

Antalet danskar som vill söka jobb i Sverige ökar för första gången sedan 2007. I en undersökning som Öresundsbron genomfört säger 13 procent av de tillfrågade att de kan tänka sig söka jobb på andra sidan sundet inom de närmaste två åren. – Utvecklingen följer finanskrisen där Sveriges ekonomi klarade sig bättre än Danmarks. Fler danskar ser nu Sydsverige som ett alternativ när man söker jobb, säger Karsten Längerich på Öresundsbron.

Av tio danskar som söker jobb i Sverige, får nio jobb i Skåne, oftast handlar det om specialistyrken i byggsektorn och inom IT-branschen.

Malmö och Lund är de populäraste städerna att jobba i på grund av pendlingsmöjligheterna. – Att fler danskar söker sig till Sverige är en ny företeelse som styrs av en stillastående dansk arbetsmarknad. Men någon undanträngningseffekt går inte att prata om, tvärtom bidrar nyckelpersoner från Danmark till att svenska företag kan utvecklas och anställa fler, säger Christer Olsson på arbetsförmedlingen i Skåne.

klar

Artikellänk är kopierad

Calle Berglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro