ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Danmark struntar i rasistkritik

· 3 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Danmark struntar i rasistkritik Europarådet anser att Danmark behandlar sina minoriteter illa, och att inte minst muslimer svartmålas av en del politiker. Den danska regeringen har på förhand våldsamt kritiserat rapporten. Statsminister Anders Fogh Rasmussen tänker slänga rapporten direkt i papperskorgen, förklarade han vid sitt veckomöte med pressen i går. ­Den vimlar av faktafel och är baserad på hörsägen. Det kan vi inte ta på allvar, sa statsministern.

Det kan vi inte ta på allvar, sade statsministern. Men Ecri anser att man rättat faktafelen och vill inte ändra rapportens värderingar.

Detta är Ecris tredje negativa rapport om Danmark, som sägs ha bättrat sig endast på några enskilda punkter.

och Ecri, vars ordförande är den danska juristprofessorn Eva Smith.

Att Danmark 2003 införde en lag om etnisk jämställdhet och inrättade en besvärsinstans för samma område är bra, liksom att rasistiska motiv vid vanliga brott numera som försvårande omständigheter.

Men statsminister Anders Fogh Rasmussen struntar i den upprepade kritiken. Det finns orättvisor och det finns politiker som konstant tecknar en negativ bild av minoriteter och inte minst muslimer, anser Europarådets kommission mot rasism och intolerans, Ecri.

Men på andra områden har försämringar skett. Regeringens åtstramningar när det gäller asyl och invandring har varit till skada för minoriteterna. Bakläxa Ecri listar en rad åtgärder som Danmark får i bakläxa. Det gäller bland annat åtstramningarna i invandrar- och asyllagarna samt andra åtgärder för att främja integration och minska diskriminering.

Samtidigt bör politiker och medier visa mera ansvar i sitt förhållande till minoriteterna, inte minst muslimer, heter det.

Folketingsledamoten Morten Messerschmidt från Dansk Folkeparti (DF) dömdes 2003 till villkorligt fängelse för rasism riktad mot muslimer.

Han avfärdar kritiken och kallar Ecri för "ett ovetenskapligt organ som agerar subjektivt och politiskt".

Andra danska politiker är mera lyhörda. Socialistisk Folkepartis jämställdhetsordförande Kamal Qureshi kallar Foghs uttalande ironiskt för "en imponerade global insikt". Med statsministern logik kan Turkiet avvisa all kritik på samma tema med hänvisning till Danmark, säger han.

Liberala Radikale Venstres integrationstalesman Morten Östergaard anser att regeringen är "kroniskt allergisk" mot internationell kritik. -Det blir svårt med hög svansföring ute i världen, när vi själva avvisar internationell kritik, säger han. max jog/TT

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro