ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Danmark vann

TT · 18 Maj 2013
Uppdaterad 23 Jan 2014
Danmark vann

Danmark vann Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Lördagens final i Eurovision Song Contest blev en nagelbitare. Efter en dramatisk omröstning stod Danmark som vinnare i Malmö arena.

Svenske Robin Stjernberg placerade sig på plats nummer 14. Eurovision Song Contest stannar i Norden och får en kort resa till nästa års värdland.

Det blir en resa på två mil från Malmö till Köpenhamn.

Danmark vann tävlingen efter en rafflande poängräkning där Ukraina och Azerbajdzjan skuggade länge, men aldrig riktigt kom i kapp.

Emmelie de Forest vann med sitt bidrag "Only teardrops". Det är Danmarks första seger i tävlingen sedan Olsen Brothers tog hem vinsten år 2000 - även då hölls tävlingen i Sverige i Globen.

Danmark fick 281 poäng. På andra plats kom Azerbajdzjan på 234 poäng och som trea hamnade Ukraina på 214 poäng.

Glädjen hos Emmelie de Forest gick inte att miste på. Tv-bilderna som kablades ut från green room talar sitt tydliga språk och när Emmelie de Forest insåg att hon vunnit tävlingen var tårarna nära.

Svenske Robin Stjernberg slog ur underläge. Få trodde att han skulle vinna Eurovision, men sångaren förlorade aldrig hoppet och gav allt i finalen.

Robin Stjernbergs prestation räckte dock bara till en 14:e plats, man han deppar troligen inte länge.

22-åringen från Hässleholm har njutit fullt ut av sitt deltagande i Eurovision.

– Att vinna Eurovision skulle vara att toppa allt. Toppar jag inte så är det meningen att det ska vara en liten dal, för det kan inte bara gå uppåt, uppåt, uppåt. Jag tror att det är bra att ha dalar och toppar, jag har haft det hela vägen hit. Det hör till livet, oavsett yrke, sade han till TT Spektra tidigare i veckan.

I mångas ögon heter schlager-EM:s stora vinnare Petra Mede.

Komikern har hyllats för sin insats som programledare och hon toppade formen i finalen.

Både hon och manusförfattaren Edward af Sillén kan vara nöjda.

Petra Medes skämt gick hem bland de utländska journalisterna i Malmö och sketchen där Carola bokstavligen talat blir blåst av scenen av en gigantisk fläkt gjorde succé. Finalen var kändistät.

Zlatan Ibrahimovic dök upp i ett inslag för att välkomna de europeiska tv-tittarna till Malmö och statsminister Fredrik Reinfeldt medverkade i en av de förinspelade sketcherna.

Naturligtvis var även förra årets vinnare Loreen på plats för att framföra "Euphoria" och sin nya singel "We got the power".

Även om Abba inte var på plats bjöds schlagerfansen en nyskriven version av "The winner takes it all", framförd av Sarah Dawn Finer.

Hela tillställningen öppnades dessutom till tonerna av den låt som Björn och Benny skrivit tillsammans med dj-stjärnan Avicii.

Här är de senaste årens vinnare:

2004 Ukraina. Ruslana: "Wild dances"

2005 Grekland. Helena Paparizou: "My number one"

2006 Finland. Lordi: "Hard rock hallelujah"

2007 Serbien. Marija Serifovic: "Molitva"

2008 Ryssland. Dima Bilan: "Believe"

2009 Norge. Alexander Rybak: "Fairytale"

2010 Tyskland. Lena: "Satellite"

2011 Azerbajdzjan. Ell/Nikki: "Running scared"

2012 Sverige. Loreen: "Euphoria"

2013 Danmark. Emmelie de Forest: "Only teardrops"

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro