ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Danmark vill se hårdare straff för brott i "getton"

Filip Joelsson · 26 Feb 2018
Uppdaterad 26 Feb 2018
Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen vill se hårdare straff i utsatta områden.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen vill se hårdare straff i utsatta områden. Foto: IBL


Danmarks regering vill att brott som begås i utsatta områden ska leda till dubbelt så hårda straff som i andra områden. Förslaget är en del i vad man kallar ett "gettopaket" som statsministern Lars Løkke Rasmussen ska presentera senare i veckan.

klar

Artikellänk är kopierad

På torsdag kommer Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen från borgerliga Venstre presentera vad som kallas för ett ”gettopaket”. Ett av förslagen som kommer att läggas fram är att dubbla straffvärdet för brott som begås i utsatta områden, skriver Berlingske.

– Det kan handla om vandalisering, stölder och hot. Det betyder att klubban faller extra hårt i de här områdena, säger justitieminister Søren Pape Poulsen från Konservative, till Berlingske.

Den danska regeringen kommer inte att peka ut exakt vilka områden som ska omfattas av de hårdare straffen, utan tanken är att besluten ska ligga hos lokala polismästare.

Det nya förslaget har stött på kritik. Birgitte Arent Eiriksson, advokat och verksam i tankesmedjan Justitia, tycker till exempel att förslaget är ovärdigt.

– I en rättsstat är det mycket viktigt att alla är lika inför lagen. Men jag har mycket svårt att se att det ska gälla med det här förslaget, säger hon till den danska nyhetsbyrån Ritzau, enligt TT.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro